Får du restskatt i år?

Sjekk postkassa ekstra nøye fra mandag. Nå kommer selvangivelsen.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Mandag starter Skatteetaten utsendingene av selvangivelsen. I år får alle tilsendt selvangivelsen på papir, men fra neste år kan du reservere deg mot å få papirutgaven i posten.

Når du mottar selvangivelsen, får du en god pekepinn på om du har penger tilgode, eller om du må betale restskatt til staten. Stemmer opplysningene til skatteetaten med dine egne, ser du av bunnlinja om du går en fet eller magrere sommer i møte. Kanskje skal du likevel gjøre noen endringer: Før du leverer - disse punktene bør du sjekke

Den som tier, samtykker

I fjor ble ordningen med stille aksept innført. Den innebærer at du kan droppe levering av selvangivelsen dersom du ikke har endringer i forhold til den forhåndsutfylte du får tilsendt fra skatteetaten.

Du kan ikke lenger levere selvangivelsen på sms, har du endringer, må levere den enten i papirformat, eller på internett.

Kan få svaret elektronisk

Selve skatteoppgjøret kan du få elektronisk i stedet for per post dersom du ønsker det. Fra 24. mars skal det være mulig å reservere seg mot å få skatteoppgjøret i papirform. Dette skal komme frem av selvangivelsen.

- Dette er et positivt tilbud fra skatteetatens side. Her oppnår du tre ting på en gang. Du kan beskytte miljøet og redusere faren for at sensitive data kommer på avveie og kan danne grunnlaget for ID tyveri. I tillegg sparer skatteetaten portokostnader, og frigjorte midler kan brukes til å styrke etatens veiledning, har administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen tidligere uttalt.

Kan du få titusener igjen på skatten?

Får du baksmell til neste år?

Til tross for den kraftige rentenedgangen fra bankene de siste månedene, er det altfor få som har endret skattekortet. Tusenvis kan derfor risikere restskatt neste år.

DinSide har også tidligere gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt, og at du derfor kan gjøre lurt i å søke om et nytt skattekort basert på nye opplysninger. Et eventuelt korrigert skattekort kan leveres arbeidsgiver senere på våren hvis du ikke har mottatt det ennå.

Allerede i dag kan du avtale med arbeidsgiver at du trekkes mer i skatt for resten av året, du trenger ikke et nytt skattekort for å ordne dette.

- Du plikter å levere skattekortet!