Får du ikke tatt rotta på lusa?

Den kan være resistent.

Lusebehandlingen må gjentas etter 8-10 dager, og husk rikelig med lusemiddel. Synder du mot dette, seirer lusa ... Foto: Colourbox
Lusebehandlingen må gjentas etter 8-10 dager, og husk rikelig med lusemiddel. Synder du mot dette, seirer lusa ... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skjer ofte at folk ikke klarer å bli kvitt lus, men å rope på resistens, er vel noe overdrevent. Det er mye man kan gjøre galt slik at man ikke bir kvitt lusa, men den er ikke resistent av den grunn, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

De første lusene som er resistente mot insektsmiddelet malation, er nå påvist i Sverige. Det er det svenske smitteverninstituttet som har funnet resistente lus i en hodelusundersøkelse på svenske skoler.

- Det er funnet noen resistente lus mot malation i Sverige. Jeg har ikke panikk foreløpig med tanke på Norge. Det er ingen grunn til å tvile på at det finnes resistente lus, også i Norge, men jeg tror ikke det er veldig utbredt, sier Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Ottesen er det også funnet resistente lus i Danmark, Frankrike og England, mens det i USA ikke utgjør noe stort problem.

- Men vi blir nok nødt til å undersøke dette selv, mye tyder på at vi vil følge opp dette til våren, legger han til.

Lus ... Foto: University of Nebraska Departm
Lus ... Foto: University of Nebraska Departm Vis mer


1-3 prosent får lus

Det norske Folkehelseinstituttet har nettopp avsluttet en stor hodelusundersøkelse, hvor det er undersøkt 4.000 barn i osloskoler. Dataene er akkurat samlet inn, men det foreligger foreløpig ingen resultater.

Denne undersøkelsen kan imidlertid ikke si noe om resistente lus, fordi man da må undersøke lusa mens den er i live, og det er den ikke så veldig lenge. Lus dør etter 24 timer ved 30 grader og uten næring, eller etter to døgn uten næring og ved 23 grader.

- Det eneste resultatet vi har utledet fra undersøkelsen til nå, er at mellom 1 og 3 prosent av elevene ved disse skolene har, eller har hatt lus, uttaler Ottesen.

- Hvor mange lus er det vanlig å ha?

- Det vanlige er at man finner mellom en og ti lus, og hos noen finner man mellom ti og 100 - for ikke å si endel mer. Det er altså mange med noen lus, og noen med mange lus, forteller Preben Ottesen.

Feilbehandling

Det selges nesten dobbelt så mye lusemidler i dag, enn det ble gjort for ti år siden.

- Men om dette gjenspeiler en økning i forekomst av lus, kan vi ikke si noe om, sier Ottesen.

Folkehelseinstituttet anbefaler å bruke flytende legemiddel som inneholder legemiddelet malation. Det finnes to lusemidler med dette virkestoffet på det norske markedet: Malation og Prioderm. Til gravide og småbarn under to år anbefales sjampo med legemiddelet permetrin. Dette kan også brukes av barn under 6 måneder, i samråd med lege.

- Det er ingen lusemidler som er 100 prosent resistente, men man øker sjansene dersom man gjør det riktig, sier Ottesen.

- Hva er det folk gjør feil, da?

Kam håret med lusekam minst en gang i måneden, for å sjekke for eventuelle lus. Foto: Colourbox
Kam håret med lusekam minst en gang i måneden, for å sjekke for eventuelle lus. Foto: Colourbox Vis mer


- Noen behandler ikke to ganger, noen bruker for lite lusemiddel, og noen har ikke massert middelet godt nok inn i hodebunnen, forteller Preben Ottesen.

Han legger til at man må gjenta behandlingen mellom åtte og ti dager etter første behandling, og at ni dager faktisk er mest ideelt.

- Da tar man alle gamle egg som er klekket, samtidig har ingen rukket å bli voksne og legge egg igjen, forklarer han.

Ifølge skadedyreksperten, er det også en stadig syklus av smitte og gjensmitte, fordi man ikke sier ifra eller fordi man ikke vet om det selv - og det blir derfor vanskelig å bli kvitt lusa.

Alternative behandlingsmetoder

Det svirrer mange råd om behandling av hodelus, både blant folk og på internett. Det er råd om alternative liniementer, kammer og produkter som elektrisk lusekam, støvsugerutstyr til å suge lusa ut av håret, mm.

- Det finnes mange Reodor Felgen-oppfinnelser der ute, men hvorvidt de er egnet til å fjerne alle eggene og alle lusene, er vel mer usikkert, sier Preben Ottesen. Det finnes ingen snarvei til å bli kvitt lusa, understreker han.

Har du gode luseråd som du vil dele med andre? Bruk debattfeltet under.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!