Foto: Colourbox.com, illustrasjon
Foto: Colourbox.com, illustrasjonVis mer

Får du byttet?

Kunden har ikke alltid rett.

Har du rett til å bytte alle gavene du ikke liker? Nei. Norsk lov støtter nemlig ikke mange bytterettigheter, stort sett er det butikkens godvilje som gir deg bytterett.

Forhåpentligvis har giver spurt om byttelapp eller beholdt kvitteringen da gaven ble kjøpt inn, ellers er det ikke sikkert du får byttet. Med byttebevis slipper du å få med deg kvitteringen når du skal bytte.

Les også: Dette er de frekkeste gavene

Selv med byttelapp eller byttebevis er det viktig at gaven ikke er åpnet.

- For å bytte, er det en klar forutsetning at det dreier seg om en ubrukt og uskadet vare. Selgeren må med andre ord uten problemer kunne legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte dersom emballasjen er skadet, skriver Øyvind Herstad Kaldestad, pressekontakt i Forbrukerrådet, på Forbrukerrådets nettsider.

Datomerker byttelappen

Noen byttelapper har dessuten datomerking, slik at du må bytte innen nyttårsaften. Sjekk når bytteretten din går ut.

Les også: Vi testet selgernes kunnskap om reklamasjon

Hvis du finner deg en vare som er dyrere enn den opprinnelige gaven, godtar de fleste selgere dette mot at du betaler mellomlegg. Hvis du velger deg en vare som er billigere enn den opprinnelige gaven, kan du ikke kreve å få mellomlegget tilbake. Noen steder må du handle for hele beløpet, eller så tilbyr selgeren deg tilgodelapp. Selgeren kan dessuten avslå å bytte varer kjøpt til ordinær pris i varer på salg eller på tilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er varen kjøpt på internett, har du 14 dager angrerett. Det gjelder også for varer kjøpt via postordre, dørsalg og telefonsalg, såkalt fjernsalg. Hvis selgeren ikke har sendt med angrerettsskjema, har du enda mer tid: Tre måneder angrefrist. Men du må betale returportoen selv, hvis du har kjøpt den på nettet.

Les også: Dette er de kjipeste julegavene

I fjor foreslo vi at du kunne selge gaven på nett hvis den ikke hadde angrerett. Selv om du ikke trenger den, kan det godt hende noen andre gjør det.