Får de beholde tobakksalget?

Nye signaler fra departementet gir nytt håp til kiosker og bensinstasjoner.

Blir tobakken helt borte i kiosker og bensinstasjoner? Foto: Kristina Picard
Blir tobakken helt borte i kiosker og bensinstasjoner? Foto: Kristina PicardVis mer

Bensinstasjoner og kiosker i det ganske land har lenge fryktet at de vil miste tobakksalget etter at den nye tobakkskadeloven blir vedtatt.

Dette fordi Helsedirektoratet har foreslått at tobakksalg skal være forbeholdt dagligvarehandelen.

Bensinforhandlernes bransjeforening (BBF) har fryktet at en slik begrensning vil ta livet av mange bensinstasjoner langs veien, men nå ser bransjen litt lysere på saken.

>>> Her ligger landets bensinstasjoner

Vil ikke begrense

Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet sier at det ikke stemmer at Helse- og omsorgsdepartementet vil foreslå tobakkskutt hos bensinstasjoner.

Departementet vil om kort tid sende på høring en rekke forslag til endringer i tobakksskadeloven, men Helse- og omsorgsdepartementet har ikke foreslått å begrense salget til dagligvarehandelen.

– Helsedirektoratet har foreslått at en bevillingsordning for tobakkssalg bør utformes slik at kun dagligvareforretninger kan selge tobakk, slik ordningen er for alkohol. Departementet foreslår imidlertid ikke en slik begrensning i høringsnotatet, sier Mathisen.

Administrerende direktør i Bensinforhandlernes bransjeforening håper stasjonene skal få selge tobakk på lik linje med dagligvarehandelen. Foto: BBF
Administrerende direktør i Bensinforhandlernes bransjeforening håper stasjonene skal få selge tobakk på lik linje med dagligvarehandelen. Foto: BBF Vis mer


– Venter spent

Jan Carho i BBF legger ikke skjul på at dette var gledelige nyheter.

– Dette er jo noe vi har håpet på, at resultatet blir en bevillingsordning som tilsier at verken kiosker eller bensinstasjoner ikke blir rammet av noe forbud.

Han sier at BBF er svært fornøyd med de signalene som nå kommer fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi er veldig glade for at de har tatt fornuften til seg og latt være å følge innstillingen til Helsedirektoratet, sier han til DinSide.

>>> Dette kjøper nordmenn på taxfree

Forslagene snart kjent

Hva de ulike forslagene vil innebære for deg som forbruker, er foreløpig uvisst.

Slaget om tobakksalget står senere i år. Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at de om kort tid vil sende på høring en rekke forslag til endringer i tobakkskadeloven, men det er foreløpig ikke satt noen dato.

Forslagene til endringer skal sendes ut på alminnelig tre måneders høring før ny tobakkskadelov blir vedtatt.