Får bruke før- og etterbilder

Helsetilsynet snur, og mener hårtransplantasjon ikke er kosmetisk kirurgi.

LOVLIG: Bildene Poseidon-klinikken bruker på nettsidene og annonsene sine er lovlige, slår Helsetilsynet fast.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LOVLIG: Bildene Poseidon-klinikken bruker på nettsidene og annonsene sine er lovlige, slår Helsetilsynet fast. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kosmetiske inngrep kan ikke markedsføres med bilder i Norge» fortalte DinSide i januar. Før- og etterbilder for å vise hvordan inngrep forandrer folk er nemlig forbudt i Norge.

Les hele saken: Slike reklamer kan være ulovlige

Derfor fikk Poseidon Medisinsk hårklinikk streng beskjed fra Helsetilsynet om å fjerne slike bilder fra deres nettsidene og annonser. Her ble det vist frem hvordan menn fikk tilbake håret gjennom hårtransplantasjon.

Men klinikken nektet å gjøre som tilsynet sa, da de mente transplantasjonene ikke var et kirurgisk inngrep i lovens betydning. I markedsføringen av mindre inngrep, som for eksempel botox, er det nemlig lov å bruke slike bilder. Klinikken mente derfor at de også burde få det.

Advarer mot gjør-det-selv-botox

«Vi har (...) konkludert med at den metoden som Poseidon Medisinsk hårklinikk benytter, faller utenfor forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep» skriver Helsetilsynet nå i et brev til klinikken.

Og de får derfor lov til å fortsette med slik bildebruk.

REAGERTE: Helsetilsynet mente slike annonser, som blant annet har vært på VG.no, kunne stride mot loven.  Foto: VG.no
REAGERTE: Helsetilsynet mente slike annonser, som blant annet har vært på VG.no, kunne stride mot loven. Foto: VG.no Vis mer


Fornøyd hårklinikk

– Vi har hele tiden vært overbevist om at vi ikke utfører kirurgiske eller kosmetiske inngrep, forteller daglig leder og eier Christian Knudsen i Poseidon-klinikken til DinSide.

– Men siden vi er de eneste i Norge som behandler med denne metoden har vi selvsagt full forståelse for at myndighetene trenger nødvendige opplysninger for å treffe riktig beslutning.

"Ikke til å misforstå"

At Helsetilsynet snur i saken står i sterk kontrast med det tilsynet fortalte DinSide i januar. De kunne ikke se noen grunn til misforståelser, og forventet at bransjen satt seg inn i lovverket. Et lovverk de selv nå innrømmer å ha tolket feil.

Blant annet botox og hårtransplantasjoner får altså fortsette å markedsføre seg med før/etter-bilder. Men større inngrep, som silikon og fettsuging, må fortsatt holde seg unna bilder av blide kunder før og etter operasjon.

Hvor mye koster egentlig et par silikonpupper i Norge?

Grunnen til forbudet er at bildene ikke anses å være riktige nok. Effekten av inngrep kan variere fra person til person, og derfor ønsker ikke Helsetilsynet å ha noen slike bilder i Norge. De mener reklamer med før/etter-bilder skaper villedende reklame.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!