<strong>MER Å RUTTE MED:</strong> Også enslige minstepensjonister kan se frem til mer i lønningsposen fremover. Men er det nok? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MER Å RUTTE MED: Også enslige minstepensjonister kan se frem til mer i lønningsposen fremover. Men er det nok? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Mer pensjon til enslige minstepensjonister

Får 4.000 kroner mer i pensjon i året

Ikke godt nok, ifølge Pensjonistforbundet, som vil jobbe for at pensjonen for enslige minstepensjonister økes ytterligere.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i september kunne Dinside melde om at 620.000 gifte nordmenn får mer i pensjon fra 1. september.

Men også enslige minstepensjonister vil få utbetalt mer fra og med samme dato.

Dét er likevel ikke godt nok, mener Pensjonistforbundet.

Gjelder 66.000 enslige minstepensjonister

Om minstepensjon

Minstepensjonssatsen forutsetter at man har 40 års trygdetid (trygdetid til svarer omtrent botid i Norge mellom 16 og 67 år).

Flyktninger har for øvrig rett til full minstepensjon selv om de har under 40 års botid.

Noen av minstepensjonistene vil også kunne ha andre inntekter ved siden av alderspensjonen fra NAV (for eksempel tjenestepensjon fra arbeidsforhold eller kapitalinntekter).

Da Dinside tidligere i år satte fokus på det å leve på lavbudsjett, fikk vi mange tilbakemeldinger på at dette i stor grad gjelder gruppen med enslige minstepensjonister, som ifølge NAV utgjorde cirka 66.000 personer i mars i år.

Nå skal minstepensjonen økes med 4.000 kroner året etter vedtak i Stortinget. Dette utgjør 333 kroner mer å leve av i måneden.

Før satsendringen utgjorde minstepensjonen for enslige fra 1. mai i år 179.748 kroner, som er 14.979 kroner per måned. Dette beløpet er altså justert opp til 183.748 kroner, eller 15.312 kroner per måned.

Minstepensjonen er ifølge Nav som hovedregel skattefri, og ifølge kontorsjef Liv T. Espedal vil endringen gjennomføres så raskt det teknisk er mulig etter 1. september 2016, med etterbetaling fra denne dato.

- Under fattigdomsgrensa

Pensjonistforbundet ved generalsekretær Harald Olimb Norman, sier til Dinside at økningen på 4.000 kroner i året er et steg i riktig retning. Godt nok er det derimot ikke.

- Vi ønsker en vesentlig høyere økning enn de 4.000 kronene som pensjonen for enslige minstepensjonister nå får. Disse er fortsatt under det EU definerer som fattigdomsgrensa, forteller Norman.

Pensjonistforbundet mener pensjonen må opp til 2,8 G, som per i dag utgjør nærmere 260.000 kroner. Da vil pensjonen ifølge Norman bli skattbar, og pensjonistene vil sitte igjen med rundt 214.000 kroner utbetalt i året.

- Vi kommer til å fortsette å jobbe for dette. Vi skal ikke ha pensjonister i Norge som lever under fattigdomsgrensa, avslutter Norman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer