Fant usynlig klamydia i Norge

Norge er det andre landet i verden som har registrert den muterte bakterien. Er du smittet?

Hittil har klamydia blitt oppdaget via en test hos legen, men nå advarer ekspertene mot en ny mutasjon av kjønnssykdommen. Klamydia-bakterien har nemlig utviklet en variant som ikke oppdages på flere vanlige legetester.

Norge er det andre landet i verden som har registrert disse mutasjonene, etter at svenske leger slo alarm om usynlig klamydia tidligere i år.

Les hele saken her: Oppdaget usynlig klamydia

Tester dobbelt
- Vårt laboratorium har vist at den muterte bakterien har kommet til Norge. Men foreløpig har vi bare oppdaget noen få tilfeller. Derfor utgjør den muterte bakterien ennå ikke noen stor smitterisiko, sier professor Harald Moi ved Olafiaklinikken.

Han forteller at så mange som 30-40 prosent av alle klamydiatilfellene i Sverige har vært av den muterte varianten. Men bakterien lurer ikke alle klamydiatestene som brukes. Derfor velger laboratoriene ofte flere tester samtidig for å kunne påvise den muterte bakterien.

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen her i Norge, og det påvises stadig flere tilfeller. Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet blir 20.000 nordmenn smittet hvert år av kjønnssykdommen som blant annet kan gjøre kvinner sterile.

Det vanligste symptomet på klamydiasmitte er utflod, kløe og svie ved urinåpningen hos både menn og kvinner. Det kan ta mellom en og to uker fra smitten er overført og til symptomene viser seg. Noen kan også være smittet uten å ha symptomer i det hele tatt.

Er du en kondom-kløne? Slik gjør du det helt riktig:

Gratis test
Mange kjønnssykdommer har vage eller nesten umerkelige symptomer. Kan du være smittet? I så fall bør du oppsøke fastlegen eller en legeklinikk for ungdom hvor du kan få testet deg gratis.

- Vi har fått tilsendt et dokument som forteller at mutasjonene nå er oppdaget i Norge, forteller sykepleier Anne Tøsse ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.
Klinikken oppfordrer alle unge til å teste seg hver gang de bytter partner eller har hatt ubeskyttet sex.
- Husk at legen har taushetsplikt også om du er under 18 år, og kommer ikke til å fortelle noen andre om resultatene, forsikrer Tøsse.

Usikker? Her er symptomene på noen av de vanligste kjønnssykdommene: