Ungdomskilden kan være avslørt av spanske forskere, men den er ikke uten alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox.com
Ungdomskilden kan være avslørt av spanske forskere, men den er ikke uten alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox.comVis mer

Fant ungdomskilden

Kan forlenge livet med 50 prosent, mener forskere.

"I want to be forever young" sang gruppen Alphaville på 80-tallet. Og nå mener faktisk spanske forskere å ha funnet kilden til evig ungdom.

Les også: Slik lever du 14 år lenger

Ifølge forskere ved Spanias nasjonale senter for kreftforskning kan et enzym som finnes naturlig i menneskekroppen få cellene til å leve lengre, og man vil dermed kunne utsette kroppens aldringsprosess.

Beskytter cellene

Enzymet telomerase beskytter kromosonene som ligger i kjernen av cellene våre. Det er med på å vedlikeholde endene på hvert enkelt kromosom, men med tiden vil disse endene likevel bli slitt. På et tidspunkt vil de bli så skadet at cellen til slutt dør.

Ny forskning tyder imidlertid på at en større mengde telomerase vil kunne forlenge cellenes, og dermed menneskets, levetid.

Les også: Vitaminet som holder deg ung

De spanske forskerne avlet frem en gruppe mus, som produserte ti ganger mer telomerase i cellevevet som dekker kroppens overflate, enn hva som er normalt. Og musene viste seg å leve 50 prosent lengre enn andre mus. I tillegg fikk de bedre koordinasjonsevner og mindre underhudsfett.

Gode resultater

- Vi har oppdaget at vi kan forsinke aldringsprosessen hos mus, og dermed øke levetiden deres, sier leder av studien, Maria Blasco til New Scientist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er optimistisk ved tanken på at en ekstra dose tilført telomerase kan ha samme effekt på mennesker. Det er imidlertid noen utfordringer som gjenstår før ungdomskilden er å få i apotekhyllene.

Les også: Er livet over etter 25?

Et økt nivå av telomerase gir nemlig større risiko for å utvikle kreft. En mulig løsning kan ifølge Blasco være å gi personer som får telomerase-behandling kreftmedisin.

Studien er publisert i siste utgave av tidsskriftet New Scientist.