Fant farlig edderkopp i fruktkasse

Det sies at frukt er sunt. Gjelder det også om man får farlige edderkopper med på kjøpet?

Publisert
Sist oppdatert
- Jeg fanget den i en vannkaraffel, og den var ikke resistent overfor kokende vann.


Redd edderkopper? Da er bananklaser kanskje ikke det du bør legge i fruktfatet ditt...

Dødelige bekjentskaper

- Det sa bump

Det fikk familien Hvitved-Andersen erfare, da de forleden ble overrasket av en skummel edderkopp - som etter all sannsynlighet har klart å komme seg inn i huset sammen med en økologisk frukt- og grønnsakskasse.

Edderkoppen øverst i midten av bildet. Dårlig bildekvalitet skyldes at bildet er tatt med en mobiltelefon. <i>Foto: Asbjørn Hvitved-Andersen.</i>
Edderkoppen øverst i midten av bildet. Dårlig bildekvalitet skyldes at bildet er tatt med en mobiltelefon. Foto: Asbjørn Hvitved-Andersen. Vis mer


Den ubehagelige episoden fant sted klokken ett på natten, da brødrene Thorbjørn og Asbjørn sammen med en kompis hadde vært i kjøkkenet for å få noe å spise.

- Vi holdt akkurat på å gå ut av kjøkkenet, da vi hørte et "bump". Så vi slo på lyset igjen, og oppdaget en svart klump borte ved vasken. Klumpen viste seg å være en stor edderkopp, den største jeg noen gang har sett, sier Thorbjørn Hvitved-Andersen.

Han betegner edderkoppen som cirka ti centimeter i diameter, brun-svart i fargen, med synlige "huggtenner" og hårete og tjukke bein. Den hadde åtte bein, og kunne løfte de fire forbein.

- Jeg har sett store edderkopper i Danmark før, men ikke så store. Denne var utenlandsk, sier Thorbjørn med sikker stemme.

Farlige dyr i vannet

Jakten på edderkoppen

Episoden i kjøkkenet hadde gjort guttene så høytrystet, at også foreldrene våknet. Da hadde beklageligvis også edderkoppen funnet et lite smutthull. Deretter var dyret borte i to lange dager.

- Jeg har skikkelig araknofobi (redsel for edderkopper, red. anm.), og klarte ikke å sitte i kjøkkenet og spise. Vi gikk rundt og så oss for hele tiden. Fremdeles tenker jeg på det hver gang jeg går inn på kjøkkenet og det er mørkt, sier Thorbjørn.

Heldigvis klarte pappen til Thorbjørn og Asbjørn å fange det ekle monsteret til slutt.

- Jeg fanget den i en vannkaraffel, og den var ikke resistent overfor kokende vann, ler Lennart Hvitved-Andersen.

Han forteller også at edderkoppen var i stand til å hoppe - noe som ikke er vanlig for skandinaviske edderkopper.

Familien har delvis roet seg ned etter episoden, og bestiller fremdeles økologiske frukt- og grønnsakskasser. Men de har - forståelig nok - kuttet ut bananene...

Veps farligere enn bjørn

Ikke skandinavisk edderkopp

Redd edderkopper

Er du redd for å finne farlige edderkopper i frukt? (Avsluttet)
Ja, veldig(37%) 329
Nei, slett ikke(30%) 268
Ikke tidligere, men etter å ha lest dette, er jeg.(28%) 254
Vet ikke(5%) 49
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Asbjørn klarte å ta et bilde av edderkoppen med mobiltelefonen, før den forsvant. Bildet er av naturlige årsaker ganske uklart, men kan kanskje likevel gi en pekepinn på hvilen art familien hadde besøk av.

- Ut fra hva vi har klart å søke på nettet, kan dette se ut som en brasiliansk vandreedderkopp, sier Thorbjørn.

Den nevnte edderkoppen kan være særdeles giftig, og et bitt fra den kan være dødbringende.

Vi spurte pensjonert edderkoppekspert fra Bergens Museum, Erling Hauge, om hvilken edderkopp han tror det kan være snakk om.

- Bildet er veldig mørkt, og jeg er veldig usikker. Men jeg tipper at det kan være snakk om en bananedderkopp som det finnes mange ulike arter av, sier han.

Ifølge Hauge kan også bananedderkopper være ganske giftige.

Ekstern lenke fra Dagbladet: Bitt av bananedderkopp.

- Det ser i alle fall slett ikke ut som en dansk eller norsk edderkopp, avslutter Erling Hauge.

Pakket i plast

Men hva skal vi stakkars folk gjøre, som er redde store, svære og giftige edderkopper? Må vi kutte ut bananene og annen eksotisk frukt?

- Jeg pakker mye frukt, og har aldri opplevd det, sier Ellen Skridshol fra frukt- og grønnsaksdistributøren, Årstidene.no, og legger til:

- Men kanskje det hjelper at våre bananer er pakket 3-5 stykk sammen i plast. Men det vet jeg ikke, sier hun.

Har du opplevd å finne skumle edderkopper (eller andre rare dyr) i eksotisk frukt? Eller hørt om noen som har opplevd det? Del historien din med leserne i debatten under.

Mer forbrukerstoff:


For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at den omtalte familien i artikkelen er i slekt med skribenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer