Fant 530 milliarder kroner på kontoen

Men den amerikanske kvinnen fikk ingen hjelp av banken sin.

<b>Frøs kontoen:</B> Da det regnet penger inn på kvinnens konto, frøs banken likegodt kontoen. Foto: Per Ervland
Frøs kontoen: Da det regnet penger inn på kvinnens konto, frøs banken likegodt kontoen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er svenske E24 som forteller om kvinnen, som i stedet for å bruke pengene, kontaktet banken sin og rapporterte feilen. Hun fikk imidlertid beskjed om at banken ikke kunne hjelpe henne.

- Mannen min snakket med tre ulike personer i banken, men ingen kunne si noe om hvordan pengene havnet på kontoen eller hvordan problemet kunne løses, forteller hun til nyhetskanalen NBC.

Banken frøs imidlertid kvinnens konto over helgen, så hun verken kunne bruke sine egne penger eller sine ekstra 88 milliarder dollar.

Skjer av og til

Den amerikanske kvinnen er ikke alene om å finne store beløp på kontoen sin. Fra tid til annen hender dette som følge av en feil i bankenes systemer, eller fordi noen rett og slett har overført penger til gal person.

I fjor var det en kvinne fra Göteborg som fikk seg en overraskelse da noen hadde satt inn ti milliarder svenske kroner på lønnskontoen hennes.

Må betale tilbake

Skulle du imidlertid oppleve dette selv, er sjansen liten for at du kan beholde pengene. Du bør derimot melde fra til banken din.

- Det er god skikk å gi beskjed til banken slik at du kan bidra til å oppklare saken, har advokat Marit Strand i Bankklagenemnda tidligere uttalt til DinSide.

Du er ikke direkte pålagt å gi beskjed, men hvis du bruker penger du vet ikke tilhører deg, handler du ikke i god tro, og du må være forberedt på krav om å betale tilbake pengene.

Hvis feiloverføringen er bankens egen feil, har banken ansvar for å rette opp feilen. Banken kan innen tre virkedager tilbakeføre beløpet uten mottakers samtykke, ifølge Finansavtaleloven.

KALKULATOR: Når blir du millionær?

Hva når du overfører feil?

Hvis du skulle være så uheldig å overføre penger til feil konto, må du rette et krav mot vedkommende kontohaver. Vedkommende må betale tilbake penger som ikke er ment for en selv.

Men unntak fra denne regelen kan forekomme, for eksempel hvis feilen ikke blir oppdaget før etter lang tid, og pengene har vært brukt av en kontohaver som har handlet i god tro. Det skal imidlertid mye til at du slipper å betale tilbake.