Familier bør ha 100.000 å gå på

– Da må du sørge for å få best mulig rente på bufferen din.

For den bevisste lånekunde, er det ingen grunn til å ha penger på bok, sier Monica Haftorn Iversen.  Foto: Fokus Bank
For den bevisste lånekunde, er det ingen grunn til å ha penger på bok, sier Monica Haftorn Iversen. Foto: Fokus Bank Vis mer

Det er anbefalt å ha en økonomisk buffer til uforutsette utgifter. Og bufferen er viktigere jo strammere økonomi du har. Pengene må være lett tilgjengelig når du trenger ny vaskemaskin, skal reparere bilen eller lignende. Men det betyr jo ikke at du må ha pengene på bok.

Har du buffer? (Avsluttet)
Ja, flere månedslønninger(54%) 4096
Nei, har ikke buffer(23%) 1712
Ja, en månedslønn(14%) 1023
Ja, halv månedslønn(9%) 699
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Så stor bør bufferen være

Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank anbefaler at du hvert fall har to månedslønninger å gå på. Enkelte går enda lengre. Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, har tidligere uttalt til DinSide at ansatte i utsatte bransjer bør ha så mye som seks måneders lønn i buffer.

Men å spare opp to månedslønninger kan være vanskelig nok. Gjennomsnittlig månedsinntekt i Norge er på 38.100 kroner. Det blir 26.670 kroner utbetalt, forutsatt en skattesats på 30 prosent. En husholdning med to inntekter bør derfor ha 106.680 kroner lett tilgjengelig til uforutsette utgifter.

Ikke i madrassen – men på ramma

Når du først har klart å opparbeide deg en buffer, er det ingen grunn til å ta til takke med dårlige rentebetingelser på pengene. Har du rammelån, kan du like gjerne sette pengene inn der. Avhengig av rentedifferanse på rammelån og sparekontoen din, kan det være tusenlapper å spare årlig.


– Å sette pengene inn på rammelånet er absolutt den mest økonomiske løsningen. Men det passer slett ikke for alle å "kvitte seg" med sparepengene. Mange foretrekker å ha lån og sparing adskilt. De opplever at det gir dem bedre kontroll, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank.

– Dessuten er det ikke alle som bør har rammelån. Noen kan lett falle for fristelsen å bruke penger som er lett tilgjengelig. Vi opplever innimellom at kunder ønsker å bytte tilbake til vanlig nedbetalingslån, forteller Iversen.

Best mulig rente

Sjekk også at du har den beste spareavtalen banken din kan tilby. Det kan også lønne seg å samle flere tjenester (lån, sparing, forsikring) i samme bank for å få de beste betingelsene. Sparebankene er også konkurransedyktige på innskudsrente.

Sjekk dagens beste innskuddsrenter her.