Familien betyr mest for helsen

Et sunt liv handler om mer enn kosthold eller trening. Forholdet til familien er også svært viktig, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familieforhold kan ha en større betydning for helsen din enn du tror.

Amerikanske forskere mener at familieforhold står ansvarlig for opptil en fjerdedel av alle faktorene som påvirker helsen. Og det gjør familien viktigere enn andre faktorer som økonomi, alder eller gener.

Vesentlig bidrag
Forskerne fra Universitetet i Texas bygger på informasjon fra 35.000 amerikanere over 18 år. Intervjuene viser at eldre og gifte personer har den aller sterkeste sammenhengen mellom gode familieforhold og helse. Sammenhengen var like sterk for både psykiske og fysiske helseproblemer.

- Familiens bidrag til enkeltmenneskers helse er både målbar og vesentlig. I utformingen av helsepolitikk og helsekampanjer bør vi derfor legge mer vekt på familiens rolle, skriver forskningsleder Robert Ferrer i rapporten som er publisert i siste utgave av fagmagasinet Annals of Family Medicine.

Forfatterne konstaterer at ytre omstendigheter som økonomi, alder, sykeforsiktinger og genetisk disposisjon også har betydning for helsen. Men denne påvirkningen er begrenset i forhold til familiens rolle.

Interne familieforhold og stressfaktorer som arbeidsløshet, skilsmisse eller dødsfall i familien ser ut til å ha en mer avgjørende betydning for enkeltmenneskers helse, i følge den nye rapporten.

LES OGSÅ SAKEN: VENNINNER ER BEST MOT DEPRESJON

 

Mozon.no, 05.04.2005