Falske Facebook-konkurranser er Norges nye folkesykdom

KOMMENTAR: Og du smitter alle rundt deg gjennom latskap.

<b>DELER VIDERE: </B>Om du går på en falsk Facebook-konkurranse, og deler den videre slik den krever, sprer du sykdommen videre. Det er på tide å spre kunnskap, ikke svindel.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DELER VIDERE: Om du går på en falsk Facebook-konkurranse, og deler den videre slik den krever, sprer du sykdommen videre. Det er på tide å spre kunnskap, ikke svindel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Random Facebook-venn du ikke har snakket med på fem år har delt Expert - Norge sitt bilde.»

Det er bare en dråpe i havet av uinteressante innlegg i Facebook-strømmen min. Men jeg skummer innlegget likevel, og sperrer raskt opp øynene.

«Vinn 15 minutter i din Expert-butikk, ta alt hva du kan løfte! (GRATIS)».

Innlegget ber folk like, dele og kommentere innlegget for å vinne. Høres det kjent ut?

Det er ett av de få punktene man trenger for å avsløre Facebook-svindel. Vennen min har gått på likevel. Få dager etter en falsk Gamestop-konkurranse herjet.

Og nå ødelegger han for alle andre, også.

Avslørt på fem sekunder

I skrivende stund har Expert-konkurransen over 10.000 delinger og reaksjoner. Smak litt på det tallet. En hel, middels norsk kommune har blitt lurt av én falsk Facebook-konkurranse, og tallet øker bokstavelig talt for hvert avsnitt vi skriver.

Det er ikke fordi den er uvanlig godt utført. På ingen måte. Jeg brukte bokstavelig talt fem sekunder på å se at dette var svindel. Jada, det er jobben min, men alle som har lest noen av Dinsides artikler klarer det samme:

LETT Å SE: Ta en titt på denne falske Expert-konkurransen. Du vil raskt kunne se at den ikke er ekte. Det eneste som stopper deg, er latskap. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKE
LETT Å SE: Ta en titt på denne falske Expert-konkurransen. Du vil raskt kunne se at den ikke er ekte. Det eneste som stopper deg, er latskap. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKE Vis mer


  • Posten ber deg dele bildet, som ikke er lov å kreve.
  • Siden som delte bildet har nesten ikke noe annet innhold, som viser at den ble nylig opprettet.
  • Konkurransen i seg selv virker for god til å være sann, som i 9 av 10 tilfeller betyr at det er det den er.
  • Expert advarer på sine egne, ekte Facebook-sider mot konkurransen, bare sånn for å fjerne alle fnugg av tvil.
Da finnes det ingen unnskyldning, lenger.

Det handler om latskap

Det er fristende å kalle svindelofre for dumme. Men jeg har snakket med nok svindelofre de siste årene til å vite at slettes ikke alle er dumme. Ikke naive, heller.

Det jeg heller vil kalle mange av dem, spesielt de som deler en falsk Facebook-konkurranse uten å løfte øyenbrynet, er late.

Mange ofre forteller meg nemlig at de faktisk stusset litt først, men ikke gadd å bruke ti sekunder på å sjekke saken nøyere. Fristelsen var større enn skepsisen. Latskapen større enn viljen.

De klikker først, tenker etterpå og sender problemet til nestemann. Og sånn smitter de alle rundt seg med Norges nye folkesykdom.

Ikke del svindel, del kunnskap!

Hvor mye svindel ser du i din egen Facebook-strøm? (Avsluttet)
Masse(44%) 2825
Noe(40%) 2521
Lite(10%) 666
Ingenting(6%) 367
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For det er ikke bare deg selv du ødelegger for når du deler en falsk Facebook-konkurranse. Du deler den – sender den videre.

Til onkelen din på 65 år som fikk seg Facebook-konto i forrige uke. Til niesa di på 12 år som aldri burde vært på Facebook i første omgang. Til den gamle klassekameraten din som aldri var den skarpeste.

Det er denne delingen svindlerne lever av. Det er derfor de ber deg om det, derfor de nå er på Facebook i stedet for i e-posten din. Og det er derfor alle må bidra. Vi må tenke før vi klikker, og lære andre å gjøre det samme.

For når svindlerne klarer å dele svindelen sin til tusener, må vi klare å dele kunnskapen vår til millioner.

LES MER:
Slik avslører du falske Facebook-konkurranser
Sjekk de mest utbredte svindlene akkurat nå
Slik kjenner du igjen en falsk venneforespørsel på Facebook

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!