Fakta om fugleinfluensa

Er du bekymret for at den dødelige fugleinfluensaen vil spre seg? Her er ti vanlige spørsmål og svar om den fryktede epidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fugleinfluensa er, som navnet tilsier, en fuglesykdom. H5N1-fugleinfluensaen i Asia spres ikke fra menneske til menneske. Men ingen vet sikkert om dette vil være sykdommen som kan blir den neste menneskespredte pandemien.

Den amerikanske helsenettsiden WebMD har gått gjennom ti vanlige spørsmål og svar om fugleinfluensa:

1. Er fugleinfluensa-pandemien nær?
Trolig ikke. Men det er mye man ikke vet om sykdommen, noe som gjør det vanskelig å forutse hva som kan skje.

En pandemi-influensa, en epidemisk influensa som vil spre seg fra land til land, vil komme før eller senere. Ikke alle pandemier er like dødelige, men når nye influensavirus oppstår kan ikke menneskene forsvare seg mot dem, fordi de ikke har eksistert før.

Fugleinfluensa kan bli en menneskeinfluensa på to måter:

- Hvis en person er smittet med menneskeinfluensa og fugleinfluensa samtidig, vil de to virusene kunne blandes sammen og en menneskeversjon av influensaen kan oppstå. Det var dette som skjedde under de to forrige pandemiske influensaene i 1957 og 1968.

- Fugleinfluensa kan også tilpasses mennesker, slik det skjedde i 1918. Det finnes bevis for at H5N1-fugleinfluensaen har begynt denne prosessen, men ifølge forskere har den ikke nådd langt.

2. Er det en kur mot fugleinfluensa?
Nei. Ingen type influensa har en kur, men tar du medisiner straks du kjenner symptomene, kan sykdommen bli dempet. H5N1 har vært dødelig for personer som har fått det fra høns.

- Dersom viruset lærer seg å spres blant mennesker, vil det ikke være like dødelig som nå, sier Ira Longini, professor i biostatistikk ved Emory University’s Rollins School of Public Health, til WebMD.

3. Finnes det medisiner mot fugleinfluensa?
Enkelte medisiner kan brukes for å behandle og å forebygge mot influensa. H5N1 har utviklet en motstandskraft mot de vanligste influensamedisinene, men dette er ikke uventet. Vaksiner skal kunne stoppe influensaen. Det har blitt laget en prøvevaksine mot fugleinfluensa, men den vil trolig ikke fungere på viruset når det har utviklet seg til en pandemi. Derfor vil det lages mange partier med vaksine. Det er ikke sikkert en slik vaksine vil være klar hvis pandemien bryter ut.

4. Bør man lagre influensamedisiner i hjemmet?
Ifølge WebMD bør man ikke gjøre det. Dersom en epidemi skulle bryte ut, vil helsearbeidere ha akutt behov for all medisin de kan få for å behandle syke personer. Medisinene vil ikke hjelpe hvis de ligger i folks medisinskap. Uten en influensatest er det vanskelig for deg å vite når du bør ta medisinene.

5. Kan jeg få fugleinfluensa ved å spise kylling?
Nei, så lenge du tilbereder maten godt nok kan du ikke det. Tilbereding dreper virus i kjøtt og egg. Viruset kan overleve på rått kjøtt fra smittet fjærfe. Derfor bør du vaske hender og overflater som har vært i kontakt med kjøttet. Risikoen for at influensaen har forvillet seg til Norge er imidlertid liten.

6. Hvordan får jeg fugleinfluensa?
Smittede folk har fått det ved å være i nærheten av smittede fjærfe og fra overflater dekket med fjærfe-ekskrementer. Det er få mistenkte tilfeller av menneskeoverført fugleinfluensa. Dette skjer kun etter kontakt ansikt til ansikt. Fugleinfluensaen har ennå ikke lært å spre seg lett fra person til person.

7. Er det mer enn én type fugleinfluensa?
Ja. H5N1-fugleinfluensa har fått mye oppmerksomhet fordi det har vært mye av det i Asia, og fordi de fleste mennesker som får det fra fjærfe har omkommet. Men også andre fugleinfluensaer har spredt seg til mennesker. En av dem er H7N7-fugleinfluensa, som i 2003 smittet en rekke personer i Nederland. Dette viruset var imidlertid ikke like dødelig, og det ble fjernet før det lærte seg å smitte mellom mennesker.

8. Hva kan jeg gjøre angående fugleinfluensa?
Dersom en pandemi skulle oppstå, bør du gjøre alt for å minske sjansen for å bli smittet: Vask hendene med såpe og varmt vann, og skrubb alle deler av hendene. Hvis du vasker hendene til du er ferdig med den klassiske alfabetsangen, skal det være tilstrekkelig. Hvis pandemien bryter ut, må du være oppmerksom på informasjon som utgis. Panikk er den verste reaksjonen hvis noe slikt skjer.

9. Hvem vil mest sannsynlig få fugleinfluensa?
Influensa er som regel mest farlig for små barn og eldre. I dette tilfellet avhenger mye av ulike gruppers immunitet. For eksempel var 1918-influensaen mye mer dødelig for unge enn for de over 40. Det kan være fordi et lignende virus hadde sirkulert for mer enn 40 år siden, noe som ga den gruppen immunitet.

10. Hvor mange har så langt fått fugleinfluensa?
Hittil er det 117 bekreftede tilfeller på at H5N1-fugleinfluensa har smittet mennesker. Seksti av disse har omkommet. Mange millioner fugler har blitt smittet i noen av de mest folkerike områdene i verden. I disse områdene har man svært høy risiko for smitte.

(Kilde: WebMD)

 

Mozon.no, 19.10.2005

 

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!