Færre strømpriser

Norske strømleverandører kommer ikke lenger til å melde inn ett års fastpris på strøm til Konkurransetilsynet hver uke. Dette vil kunne svekke konkurransen i strømmarkedet.

En ekstrem situasjon lå til grunn for at Konkurransetilsynet påla alle norske strømleverandører å rapportere inn prisene hver uke fra begynnelsen av 1998: Strømmarkedet hadde i prinsippet vært åpent for konkurranse fra 1992, med mange titalls nasjonale tilbydere, men nesten ingen kunder hadde skiftet strømleverandør.

Dette var et marked som tydeligvis ikke fungerte i det hele tatt, og årsaken måtte være at kundene var for dårlig informert om hvor mye de faktisk kunne spare på å bytte. Konkurransetilsynet har derfor pålagt bransjen rapporteringsplikt hver mandag. Prisene offentliggjøres noen timer senere på Konkurransetilsynets internettsted, og derfra plukkes de opp, blant annet av DinSide.

Det er ingen andre bransjer som har en slik rapporteringsplikt.

Det løses opp litt

Regionsjef Arild Johansson i Konkurransetilsynet leder arbeidet med innsamling av strømpriser.
Regionsjef Arild Johansson i Konkurransetilsynet leder arbeidet med innsamling av strømpriser. Vis mer

Konkurransetilsynet har nå fjernet plikten strømleverandørene hadde til også å rapportere inn ett års fastpris for strøm. - Vi så at ett års fastpris ikke var den avtaletypen som ble benyttet mest, sier regionsjef Arild Johansson i Konkurransetilsynet. - Andre fastpriskontrakter med prisbinding kortere eller lengre perioder enn ett år ble også vanlig. Endelig benytter det store flertallet seg av variabel kraftpris.

Variabel kraftpris vil fremdeles bli samlet inn. Men man vil ikke lenger føre liste over prisen som tilbys nye kunder. Kun ordinær pris til eksisterende kunder vil bli gjenstand for rangering. Dermed faller rene introduksjonstilbud, som det Hafslund har kjørt den siste tiden, ut av prissammenlikningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var også et problem at bransjen opererte med to ukers varsling for prisendringer, mens det tar fire uker å gjennomføre et bytte av leverandør. Dermed kan du bytte til den billigste leverandøren idag, motta varsel om prisendring om en uke, og når ditt kundeforhold innledes om fire uker i stedet sitte med en av de dyreste strømkontraktene.

Dette problemet ble ekstra stort av at listene lot strømleverandørene operer med forskjellige priser for nye og eksisterende kunder. Det ville være relativt billig å sette ned prisen en kort stund for den lille gruppen av nye kunder.

Fremdeles har få byttet

Stadig er det bare 8-10% av norske husholdninger som noen gang har byttet strømleverandør. De aller fleste virker immune, selv mot potensielle besparelser på over tusen kroner i året.

Den naturlige måten å handle strøm på er nok, som en aktør fortalte DinSide, å gjøre det en gang, for så å fortrenge det hele. Folk flest ønsker ikke å engasjere seg i strømprisen, og har de byttet, ønsker de også å bli hos den leverandøren de har byttet til en tid.

Dette er inngrodde vaner å endre, men heldigvis gjør DinSide det litt lettere for deg, både ved hjelp av Strømkalkulatoren og Strømprisagenten, som du kommer til om du klikker på knappen "Epostvarsling" på kalkulatoren.