Færre sigaretter hjelper ikke

Om du vil ta vare på kroppen din må du kutte ut sigarettene fullstendig. Å kutte ned på den daglige dosen hjelper fint lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport i det amerikanske fagmagasinet Journal of the National Cancer Institute er dårlig nytt for mange røykere.

Rapporten viser at det gir få fordeler å kutte ned på antallet sigaretter. Mengden av kreftfremkallende kjemikalier i kroppen blir minimalt redusert selv om antallet sigaretter synker.

Antallet er ikke viktig
- Dette studiet bekrefter tidligere kunnskap om røyking. Nemlig at røykeslutt er langt mer effektivt enn å bare redusere antallet sigaretter, sier doktor Michael Thun ved den amerikanske kreftforeningen.

- Vi vet blant annet når det gjelder lungekreft at antallet sigaretter om dagen er mindre viktig enn hvor mange år du har røkt, forteller Thun til telegrambyrået Reuters i dag.

Fra 20 til 2 om dagen
Det er forskerne ved University of Minnesota Cancer Center som nå legger frem ny forskning på sigarettrøyking. De har undersøkt 92 røykere over seks måneder.

Forsøkspersonene røkte i gjennomsnitt 23.7 sigaretter hver dag og gikk med på å redusere antallet med 25 prosent hver annen uke.

Testene viste at de som klarte å kutte røyken med 55 til 90 prosent fortsatt hadde høye nivåer av kreftfremkallende stoffer i kroppen. Selv de som kom ned til bare to sigaretter om dagen hadde mer enn halvparten av de giftige stoffene som man fant hos stor-røykerne.

Røyker annerledes
Forskerne mener at årsaken til den minimale reduksjonen ligger i måten røykerne kompenserer for mindre tobakk. Sigarettene røykes mer intenst og tobakken trekkes lengre ned i lungene hos røykere som forsøker å redusere antallet.

- Denne forskningen bekrefter at røykerne endrer sine røykevaner når de kutter ned på sigarettene eller går over til light-sigaretter. Røykerne vil automatisk endre røykevanene for å få mer nikotin og tjære ut av hver enkelt sigarett, mener Thun.

Mozon 22 01.2004

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!