Færre sigaretter hjelper ikke

Det spiller liten rolle om du røyker 3 eller 30 om dagen. Fullstendig røykeslutt er det eneste som gir deg bedre helse, mener norske forskere.

Det nytter ikke å halvere antall sigaretter pr. dag og tro at det skal redusere risikoen for tidlig død. Det eneste som fungerer er total røykekutt.

Dette er konklusjonen i en studie som er utført ved Folkehelseinstituttet. 51 000 kvinner og menn mellom 20 og 49 år deltok i undersøkelsen som har fått stor oppmerksomhet over hele verden.

Les også: Røykeslutt gir rask gevinst

Ingen helsefordeler
- Undersøkelsen viser at en betydelig reduksjon i antallet sigaretter over tid ikke gir noen helsefordeler i forhold til å fortsette som storrøyker.

- Derfor kan det gi falske forhåpninger om bedre helse dersom vi forteller at færre sigaretter kan redusere helsefarene ved røyking. Full røykeslutt er det eneste som nytter, sier forskningsleder Kjell Bjartveit til nyhetsbyrået Reuters.

Ubetydelig forskjell
Deltakerne ble i starten sjekket for risikofaktorer for hjerte-karsykdommer. Så ble de screenet igjen to ganger med tre til fem års mellomrom. Studien strakte seg over en periode på tyve år.

Undersøkelsen viser blant annet at menn som kutter ned på sigarettene har en noe lavere risiko for å dø av lungekreft eller en annen røyke-relatert sykdom, sammenliknet med storrøykere. Men denne forskjellen var så liten at den ikke regnes som signifikant.

For kvinner var tallene enda verre. Der viser tallene at kvinner som kutter ned på sigarettene faktisk blir enda mer utsatt for en tidlig død på grunn av tobakk, sammenliknet med de som røyker mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere dødelighet
- I mange år har jeg visst at sigarettrøykere med det lavest registrerte forbruk har en markert høyere dødelighet av hjerteinfarkt enn ikke-røykerne. Problemet hittil har vært at det laveste forbruk har vært registrert som 1-9 sigaretter daglig, forteller Kjell Bjartveit.

For forskerne ble det vanskelig å skille mellom de som røyker 1-2 sigaretter daglig og de som røyker 8-9 sigaretter. Sammen med kollega Aage Tverdal gjennomførte han derfor en ny undersøkelse som ble presentert for omtrent ett år siden.

- For et par år siden reiste så Tverdal og jeg spørsmålet: Hvilken dødelighet har smårøykerne, altså de som gjennomsnittlig røyker 1-4 sigaretter daglig, sammenliknet med aldri-røykerne? Vi fant at dødeligheten av hjerteinfarkt blant smårøykerne var nær 3 ganger så stor som hos aldri-røykerne.

- Det er en utbredt oppfatning at "jeg røyker så lite at det kan ikke bety noe". Det er altså feil. Budskapet bør derfor være: All røyking er helsefarlig - også noen få sigaretter daglig, mener Bjartveit.

Vil du slutte? Her er rådene fra legene i Lommelegen:

 

Mozon.no, 30.11.2006