<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Færre øl på far før fødsel

Når mor er gravid drikker også far mindre, viser fersk norsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert
Det er svært gledelig dersom fedrene er solidariske med mor under graviditeten. Da blir det jo lettere for henne å si nei takk.


Halvparten av vordende fedre reduserte alkoholinntaket når partneren deres var gravid. Det viser en undersøkelse MMI har gjennomført for Sosial- og helsedirektoratet. I undersøkelsen, som er helt fersk, deltok 1000 personer i et landsrepresentativt utvalg.

Fedres alkoholbruk har ingen direkte virkning på barnet i mors mage. Men tallene tyder på at mange fedre likevel kutter ned på alkoholen i solidaritet med partneren. Undersøkelsen viser også at over halvparten diskuterte alkoholvanene sine med partneren under svangerskapet.

Vet du nok om alkohol? Ta testen her:

Nær ni av ti kvinner drikker alkohol i de siste tre månedene før graviditeten, viser ferske tall. Det er svært gledelig dersom fedrene er solidariske med mor undergraviditeten. Da blir det jo lettere for henne å si nei takk.

- Det er svært gledelig dersom fedrene er solidariske med mor under graviditeten. Da blir det jo lettere for henne å si nei takk. Dessuten er det jo ikke så hyggelig å pimpe i seg en flaske vin alene, mens den andre sitter og ser på, sier leder Nina Schmidt i Den Norske Jordmorforeningen til DinSide Helse.

Styrker fellesskapet
Hun tror at Sosial- og helsedirektoratets alkoholkampanje kan ha en innvirkning både på blivende mødre og fedre.

- Gravide har nok aldri drukket mye alkohol. Men tidligere var et glass vin til maten greit, mens nå er det ikke det lenger. Når man skal bli foreldre er det kanskje andre ting enn festing og drikking som er sentralt. God søvn blir som regel viktig for begge parter, sier hun.

To av tre gravide får ikke vite noe om hvordan alkohol kan skade fosteret.

<strong>MINDRE ØL:</strong> Halvparten av vordende fedre reduserte alkoholinntaket når partneren deres var gravid, viser undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MINDRE ØL: Halvparten av vordende fedre reduserte alkoholinntaket når partneren deres var gravid, viser undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Schmidt får støtte fra Mette Schau Sørlie, jordmor ved Sykehuset Buskerud, kjent fra kjent fra tv-serien "Jordmødrene" på NRK.

- Vi vet for eksempel at mange gravide kan oppleve feriene som litt ugreie når partneren unner seg alkohol. Man skal jo bli foreldre sammen, og alt man er sammen om styrker forholdet og fellesskapet. Det gjelder antakelig også alkohol. Det er flott om fellesskapet kan begynne allerede under graviditeten, sier hun i en pressemelding.

Parate bak rattet
Avdelingsdirektør Jens Guslund i Sosial- og helsedirektoratet understreker at også fedre ønsker riktig informasjon fra helsepersonell.

- De aller fleste fedre er svært opptatt av å holde seg oppdaterte på temaet alkohol og graviditet, men de får jo ikke samme oppfølging som mødrene som jevnlig går til kontroll. Vi er opptatte av at spørsmål om alkoholvaner skal være et tema ved legekontroller der begge foreldrene blir informerte, sier Guslund til DinSide Helse.

Ikke rør alkohol mens du er gravid: Alkohol er verre for fosteret enn heroin, påpeker forsker.

Han tror også muligheten til å kjøre bil kan være en årsak til redusert alkoholbruk.

- Å være parat til å sette seg bak rattet, er viktig i den siste delen av svangerskapet. Så at far er litt påpasselig i denne fasen, gir trygghet for begge parter, sier han.

Nulltoleranse
Den norske undersøkelsen viser at et flertall drikker alkohol en eller flere ganger mens de er gravide. Det gjelder spesielt i første del av svangerskapet, før man får vite at man er gravid.

Sosial- og helsedirektoratet har derfor utviklet kampanjen "Alkoholfritt svangerskap".

De fem vanligste mytene om graviditet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer