Færre med brystkreft

Sammenhengen mellom hormonbehandling ved overgangsalder og brystkreft kan være svært stor, viser en ny undersøkelse. Dramatisk, mener norsk lege.

Da millioner av kvinner sluttet med hormonbehandling for overgangsalderen, falt antall brystkrefttilfeller i USA dramatisk.

Antall tilfeller av den vanligste formen for brystkreft i USA falt med hele 15 prosent fra august 2002 til desember 2003, viser en ny rapport fra National Cancer Institute. Generelt sett falt forekomsten av brystkreft med sju prosent.

Forskere tror årsaken er at flere millioner amerikanske kvinner på det tidspunktet sluttet å bruke hormonbehandling mot plager i forbindelse med overgangsalderen, skriver The New York Times.

- Dramatiske tall

- Dette er dramatiske tall. Nå begynner vi å nærme oss en så vanvittig kreftfare at man må vurdere å fjerne hormonbehandling helt, sier lege og homøopat Bernt Rognlien.

Han er overrasket over at antall krefttilfeller gikk ned så raskt som undersøkelsen viser.

- Vi vet at risikoen for brystkreft øker kraftig når man har brukt hormonbehandling i flere år. At antall tilfeller går ned så bastant, understreker hvor sterk denne sammenhengen er, og at kvinner bør vurdere å slutte med en gang, mener Rognlien.

Rognlien mener det er viktig at man jobber for å finne alternativer til hormonbehandling. Her kan du lese mer om de som allerede finnes:

Falt for første gang

Bakgrunnen for at en rekke kvinner sluttet med hormonbehandling, var en stor nasjonal studie som viste at preparatet Prempro til en viss grad økte faren for brystkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene fra studien var et sjokk for mange kvinner, og i løpet av seks måneder falt salget med 50 prosent. Helsemyndighetene advarte også om at lignende piller sannsynligvis hadde de samme risikomomentene som Prempro.

Det var første gang antall brystkrefttilfeller hadde falt dramatisk siden 1945. Tvert imot hadde forekomsten heller sakte tatt seg opp fram til da.

Mange av kvinnene som sluttet, har imidlertid gått tilbake til østrogenbehandling igjen:

Etterlyser flere studier

Østrogen er kjent som en faktor som øker risikoen for brystkreft. Østrogen er også det vanligste hormonet i behandling for overgangsalderen. Ved å stanse tilførselen av østrogen, blir også utviklingen av kreft stoppet opp eller forhindret fra å sette i gang i det hele tatt, tror forskerne.

De etterlyser nå andre studier fra for eksempel Canada og Europa som kan bekrefte funnene. De understreker likevel at hormonhypotesen passer perfekt til dataene de har samlet inn, og kunne ikke finne noen andre forklaringer.

Danske forskere har funnet ut at hormonbehandling dobler risikoen for å dø av brystkreft.

Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner, ifølge Kreftregisteret. Hvert år får omlag 2700 kvinner her i landet diagnosen brystkreft.

 

Mozon.no, 15.12.2006