Færre kanaler – større regning!

KABEL-TV: Færre TV-kanaler å velge mellom – like mye eller mer å betale! Det var millenniumsgaven fra Telenor Avidi til mange av kundene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra årsskiftet gjennomførte telegiganten flere endringer samtidig: Seks færre TV-kanaler i kundenes ”grunnpakke”, flere grunnpakke-kanaler flyttet til høye frekvenser som folk med eldre TV-apparater ikke får inn.

Hvilke kanaler du ikke lenger kan se, varierer mellom Telenor Avidis lokale nett.

Uansett: Kundene bør vel få kompensasjon i form av lavere priser? Ha! Lei en dekoder til 79 kroner måneden, er meldingen fra Telenor Avidi! Du kan eventuelt kjøpe ny TV eller videospiller til tusenvis av kroner.

Ønsker vi færre kanaler?

Kabel-TV-loven pålegger kabelselskapene å undersøke hvilke kanaler abonnentene ønsker i grunntilbudet. Telenor Avidi gjennomfører derfor markedsundersøkelser, eller "kanalvalg", blant sine 290 000 kunder annet hvert år.

image: Færre kanaler – større regning!

- Undersøkelser gjort av 4Fakta, MMI og Norges Handelshøyskole foran årets kanalvalg viste at kundene mener de har for mange kanaler - som de ikke ser på. Folk vil ha færre kanaler i grunnpakken, og heller mulighet til å velge ytterligere kanaler individuelt. Derfor har vi valgt å redusere antall kanaler i grunnpakken. 17 kanaler for rundt 40 kroner måneden er heller ikke særlig dyrt, mener Hilde Rosenberg, informasjonsansvarlig i Telenor Avidi.

- På denne måten frigjør de kapasitet i telenettet – med tanke på digitale tjenester om et par år, påpeker jurist Paal Bjønness i Forbrukerrådet.

- Telenor Avidi må tilpasse seg en europeisk standard for utstyr for å kunne tilby nye tjenester som for eksempel Internett og digital-tv. Etter hvert blir det umulig å få kjøpt utstyr tilpasset frekvensbånd 1, som vi nå bruker. Både UPC og Telia/Enitel har de siste årene bygget om sine nett, sier Rosenberg.

Svensk TV2 kom dårlig ut i årets ”kanalvalg”, og forsvant fra skjermene i Hedmark, nær grensetraktene til Sverige. Hedmarkinger som hadde sett på SVT2 i mange år, reagerte naturlig nok sterkt. Til ingen nytte: Selv om DU nå har kun 17 kanaler, må du betale det samme som da du hadde 23 kanaler. Telenor Avidi firer ikke!

Må du kjøpe en ny TV?

Mer har imidlertid skjedd på vei inn i den digitale hverdagen: Telenor Avidi har ryddet på rommet. De minst populære kanalene (målt i markedsundersøkelsene) er flyttet i frekvensregisteret, til såkalte S-kanaler. Målet er å reservere noen frekvenser for signaler som skal inn, mens andre er reservert for signaler ut. Slik har de klargjort arenaen for digitale signaler, med tanke på å kjøre telefon, internett og TV-signaler gjennom den samme kabelen.

Konsekvensen er at DU som har et TV-apparat som er eldre enn ti år, ikke kan se mange av TV-kanalene – selv om du har betalt for det! Kanalvelgerne i eldre TVer klarer nemlig ikke å lese signalene fra kanaler som ligger høyt i frekvensregisteret. Dette berører riktignok ikke svært mange, men klageflommen til Forbrukerrådets fylkeskontorer vitner om stort engasjement blant dem det gjelder. Forbrukerrådet vurderer nå saken.

I stedet for avslag i prisen får de berørte kundene tilbud om å bruke enda mer penger på abonnementet! Å leie dekoder – mot betaling! Riktignok slipper de etableringsgebyr på 395 kroner. Men de må betale leie for dekoderen på 79 kroner per måned.

- Telenor Avidi er ansvarlig for TV-signalene frem til antennekontakten i veggen, og har ikke ansvaret for brukerutstyret. Folk må selv sørge for å ha et TV-apparat som kan lese signalene. Microsoft tar heller ikke ansvar for at datautstyret ditt ikke er godt nok til å bruke selskapets programmer, mener Rosenberg.

Mange med TV-apparater som faktisk leser høye frekvenser tror de har mistet kanalene – rett og slett fordi de ikke vet hvordan de stiller inn TVen. Til Telenor Avidis forsvar skal det sies at de har satt inn ekstra ressurser på å hjelpe folk med innstillingen, både over telefon og hjemme i stuene.

- Vi hadde vel ikke ventet så stor pågang til kundesenteret som det vi har hatt den siste tida. Vi innrømmer at det burde vi kanskje ha forberedt oss bedre på, erkjenner Rosenberg.

Slik får du inn kanalene:


Du får ikke inn kanalene selv om du anskaffer deg en egen privat TV-antenne. Du kan imidlertid få dem inn med en videospiller. Videospillere har egen kanalvelger, og leser signaler fra høye frekvenser. Men: Videospilleren må ikke være mer enn fem år gammel. Og slett ikke alle har en slik.

- Kundene har tre alternativer: Enten kjøpe en ny TV, skaffe seg en videospiller eller leie en dekoder, avslutter Hilde Rosenberg.