Færre barn med tynne menn

Menn med unormal vekt er mindre fruktbare enn de som ligger midt på treet, mener forskerne.

Altfor tynn eller altfor tykk? Det beste er å ha helt normal vekt dersom du har planer om å få barn.

Det viser en dansk undersøkelse av over 1.600 unge menn. Høy eller lav vekt påvirker nemlig sædkvaliteten hos vordende fedre.

Ekstrem BMI
Undersøkelsen som er gjennomført ved Syd-danske universitet baserer seg på sædprøver fra danske menn som er i alderen for militærtjeneste.

Undervektige menn hadde gjennomsnittlig 36 prosent dårligere sædkvalitet enn de som veide passe mye. Tilsvarende hadde overvektige og fete menn en redusert sædkvalitet med 24 prosent.

Målingene baserer seg på Body Mass Index (BMI), som er et mål på idealvekten i forhold til kroppshøyden. BMI-verdier på rundt 25 regnes som normalvektig, verdier under 20 er undervektig, mens et BMI-tall over 30 regnes som overvektig.

HVA ER DIN BMI? TEST DEG SELV HER

Kan forklare barnløshet
Sammenhengen mellom kroppsvekt og fruktbarhet er ingen stor overraskelse for forskerne. Fra tidligere vet vi også at sterkt overvektige kvinner har større problemer med å bli gravide når de ønsker det.

Men fortsatt er det svært usikkert hva som er årsaken til den dårlige sædkvaliteten. Er det vekten som er ansvarlig, eller finnes det en annen årsak til både unormal vekt og lavere sædkvalitet?

Forskerne spekulerer også i om livsstilsfaktorer som røyking, kosthold og trening kan være de egentlige årsakene til redusert fruktbarhet, og ikke bare kroppsvekten i seg selv.

Neste skritt for de danske forskerne blir derfor å se hva som skjer med sædkvaliteten hos menn som går fra unormal vekt til normalvektige.

Undersøkelsen omtales i dag av den internasjonale nyhetsbyrået Reuters og er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Fertility & Sterility.

Mozon 01.11.2004