Fæle fastfood fakta

Fæle fastfood fakta

Pizza eller burger til middag? Eller kanskje noe annet etter du har lest dette?

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn spiser rundt 50 millioner dypfryst pizza i året, ifølge Stabburet.

Vi kjøper også 19 millioner pommes frites-porsjoner og 25 millioner hamburgere i året hos McDonald's, ifølge kjeden selv.

Les også: Slik blir usunt sunt
Derfor tyr vi til fastfood!

Det er ofte vi går for kjappe og enkle løsninger, enten det er middagsmat, lunsj, mellommåltid, frokost eller på-vei-hjem-fra-byen mat. Ikke bare fordi det er enkelt, det er jo også godt, billig og veldig greit!

Visste du at vi spiser mer når vi er ute på restuarant?

Men kanskje du tenker deg litt mer om neste gang, etter at du har lest disse fete faktaene. Husk at det daglige gjennomsnittlige energiforbruket for en voksen inaktiv dame og mann er henholdsvis cirka 2150 kcal og 2600 kcal, ifølge Helsedirektoratet.

Regn ut ditt energiforbruk her!

Mange kaloribomber

 • Fisk og kylling er ikke nødvendigvis så sunt! 6 stk. Chicken McNuggets inneholder 265 kcal og 15 gram fett. En Filet-O-Fish har 350 kcal og 16 gram fett. BK Fish på Burger King har 470 kcal.
 • Det er lett å glemme at væske kan være skikkelig kaloribomber. En milkshake på Burger King er et skikkelig måltid på 420 kcal og rundt 60 gram sukker.. Det er 16 teskjeer! Og når vi først er inne på drikke: En stor Cola på Burger King har 266 kcal og 65 gram sukker.
 • Les også: Fetende drinker

 • Tror du baguette er et sunnere valg: Classic BBQ Beef på Burger King har 690 kcal og 36 gram fett. En sandwich med kylling på 7-Eleven har 360 kcal. På Subway inneholder noen av sandwichene både 400 og 500 kcal.
 • Velger du en Grandiosa er det stor forskjell på hvilken variant du velger. Verstingen er pepperoni-varianten. En stk inneholder 1310 kcal og 50 gram fett. ”Vinneren” er varianten med kjøttdeig og løk, som har 1170 kcal og 40 gram fett.
 • Les pizza-testen vi har gjort!

 • Går du for en liten pølse i brød og en halvliter brus på Statoil får du i deg 626 kcal. Det vil si at tre pølser i brød dekker bortimot hele det daglige kaloribehovet for en voksen person som sitter mye stille.
 • <strong>Grandiosa med pepperoni er verstingen! Foto:</strong> Colourbox.com
  Grandiosa med pepperoni er verstingen! Foto: Colourbox.com Vis mer


 • Ingen fastfood-oversikt kan overse hamburgere – her kommer burgerfaktaen: En hambruger fra McDonalds har 255 kcal og 9 gram fett. Verstingen her er både McFeast og Quarter Punder – begge har rundt 505 kcal og 27 gram fett. Spiser du en hamburger på Burger King kommer du unna med i underkant av 300 kcal og 12 gram fett, mens verstingen er Big King XXL på 380 gram. Den inneholder over 1000 kcal. Tar du en medium brus og medium pommes frites i tillegg, kan du plusse på 400 kcal. Går du for Findus’ biffburger med fløtegratinerte poteter får du rundt 520 kcal for en porsjon.
 • Les også: Finanskrisa gjør deg feit

 • En kyllingwrap på 7-eleven har 300 kcal, mens en BIT Calzone med oliven og fetaost har rundt 760 kcal, viser en test ernæringsfysiologer har utført for Dagbladet.
 • Tidligere i år viste en omfattende britisk test av 494 ulike kebaber at den gjennomsnittlige kebaben inneholder rundt 1000 kcal.
Husk at de aller fleste fastfood kjedene også har sunne alternativer. Velger du cæsar-salaten på McDonald’s får du i deg bare 190 kcal og 7 gram fett. På Burger King kan du få en kyllingsalat som har 120 kcal og 9 gram fett.

Her er 9 trinn for et slankere 2009

Og er du på bensinstasjonen, hvorfor ikke velge en banan og vente med å spise noe sunnere til du kommer hjem? Den gir deg rundt 80 kcal.

Test deg selv på KK.no: Hvor sunt er kostholdet ditt?

Kilder: Forbrukerrådet, McDonald's, Burger King, Dagbladet.no, BBC, Stabburet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer