Facebook skal bli tryggere

Usikker på hvem som har tilgang til profilen din?

Kanadiske myndigheters sure kommentarer har fått Facebook til å revurdere sine retningslinjer, slik at det skal bli enklere å kontrollere hva du faktisk deler via nettsamfunnet.

Hvem vet hva?

Facebook har flere ganger fått kritikk for å gi lite, og ikke minst ullen, informasjon om hva av brukernes informasjon som egentlig deles med tredjeparter. Dette gjelder spesielt når brukerne legger til såkalte tredjepartsapplikasjoner i sin profil.

I dag får nemlig brukerne kun en kort beskjed om at utviklerne av applikasjonen kan bruke informasjon fra brukerprofilen, som for eksempel bilder og tekst. Svakheten er altså at det ikke er noen informasjon eller kontroll om nøyaktig hvilken informasjon som faktisk blir hentet ut.

Men nå sier altså Facebook at de skal endre systemet slik at den enkelte bruker får mulighet til å kontrollere nøyaktig hva de deler med utviklerne av applikasjoner.

Tryggere for 200 millioner brukere?

- Disse endringene betyr at privatlivet for 200 millioner brukere av Facebook i Canada og resten av verden vil bli langt bedre beskyttet, skryter Jennifer Stoddart, personvernkommissær i Canada i en pressemelding.

I følge Datatilsynet vil også norske brukere av Facebook merke endringene, men de advarer likevel mot å sprette champagnen ennå:

- Dette vil tilsynelatende gi brukerne mer kontroll, men det gjenstår å se hvordan det vil foregå i praksis. Brukere må huske at Facebook selv forebeholder seg retten til å dele informasjon som blir lagt opp på nettsamfunnet, sier Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra i dagens pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TILGANG? Slik ser gjerne forespørselen du blir konfrontert med hver gang du installerer en ny applikasjon i Facebook.
TILGANG? Slik ser gjerne forespørselen du blir konfrontert med hver gang du installerer en ny applikasjon i Facebook. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

Enklere utmelding

Facebook sier også at de vil gjøre det enklere for brukere å melde seg ut av nettsamfunnet som en følge av den canadiske granskningsrapporten.

I brukeravtalen skal de også gi bedre informasjon om hva som skjer om en bruker avgår med døden. De vil også gi en bedre beskrivelse av hvordan de behandler opplysninger om mennesker som ikke er medlemmer av nettsamfunnet, for eksempel med henhold til oppbevaring av e-postadresser de får tilgang til via eksisterende brukere.

Gode nyheter for deg som er litt småparanoid, altså, men du bør likevel ikke glede deg for tidlig: Siden en del av endringene krever mye teknisk forandring kan det ta opp mot et år før alt er på plass.

Kilde: Datatilsynet