Facebook kan avsløre deg

- Bruk informasjon fra Facebook i jakten på mennesker som lurer seg og pengene unna, oppfordrer dansk professor. Norske myndigheter er allerede i gang.

Du kan bli avslørt av dine egne og andres opplysninger om deg og ditt liv på nett. Foto: Colourbox.com
Du kan bli avslørt av dine egne og andres opplysninger om deg og ditt liv på nett. Foto: Colourbox.comVis mer

Det kan være vanskelig å avsløre trygdesvindel og andre former for sosial unnaluring. Men nå mener den danske professor i digital forvaltning ved Copenhagen Business School, Kim V. Andersen, at myndighetene bør ta nettet i bruk for å avsløre bedrageri.

- Det nye er at der ikke bare vises hva man selv skriver, men også hva andre skriver om en, sier Andersen til danske metroXpress.

Professoren mener at sosiale nettsteder som Facebook, LinkedIn og Youtube, samt private blogger, er så fulle av personlige opplysninger at det også kan brukes til å avsløre for eksempel trygdesvindel, skattesnyteri eller annen kriminell virksomhet.

Sjekker norske nettverk

Norske myndigheter bruker allerede nettet i jakten på de som lurer seg unna.

- Skatteetaten har tatt i bruk internett for å finne informasjon som brukes i etatens kontrollarbeid, bekrefter informasjonsdirektør i Skatteetaten, Lise Halvorsen, overfor DinSide på spørsmålet om den danske professorens oppfordring følges av norske myndigheter.

Etaten vil imidlertid ikke gå i detalj om hvordan de bruker tilgjengelige nettverktøy til sitt kontrollarbeid.

Les også: Hva er verst? Snyte på skatten eller snike på trikken?
¨
Også NAV kan bekrefte at nettets muligheter ikke er helt ukjent for etaten.

- NAV bruker offentlig tilgjengelig informasjon, deriblant Internett med søk og andre muligheter når det måtte være behov for det. Hvor mye det aktivt brukes i enkeltsaker kan vi ikke uttale oss om, Magne Fladby, direktør for NAV kontroll og innkreving.

- Dette må du regne med!

Ove Skåra er informasjonssjef i Datatilsynet. Foto: SCANPIX
Ove Skåra er informasjonssjef i Datatilsynet. Foto: SCANPIX Vis mer


- Brukere må regne med at myndigheter går ut på nett og bruker det som ligger åpent av informasjon der. Det kan ikke myndighetene bebreides for å gjøre. Men det ville vært et syvmilssteg i feil retning om også nettverkene skulle være pålagt å lagre alle data som legges inn for senere bruk av myndighetene, sier Ove Skåra informasjonsdirektør i Datatilsynet.

- Har du lagt noe ut på nett på åpne profiler og lignende, så må du være klar over at politi og andre myndigheter kan og vil finne disse opplysningene. Det vil vi også regne med skjer i Norge, sier Skåra.

- Facebook er for eksempel et nyttig verktøy for politiet til å avdekke kriminelle nettverk. Det kan jo være ubehagelig for de uskyldige som havner i samme vennenettverk som de som undersøkes.

Slik kan snylterne avsløres

Hva kan avsløres via blogger og sosiale fora?

  • Du eller de du kjenner skriver hvem du bor sammen med, men i offentlige registre står du som særboer.
  • Du eller de du kjenner skriver hva du jobber med og hvor, mens du er registrert som arbeidsledig.
  • Du eller de du kjenner forteller om svarte inntekter og hemmelige konti.
  • Du eller de du kjenner forteller om eiendom og eiendeler du ikke oppgir til myndighetene.
  • Du eller de du kjenner avslører at kriminell virksomhet. (Se for eksempel en av mange rapporter om dumme tyver som blir avslørt på nett)

Det finnes muligheter for å overvåke hva som blir skrevet om deg eller andre på nett. Slike muligheter ligger også åpne for myndighetene å ta i bruk.

- Når myndighetene får nye muligheter til å avsløre svindel, er de også forpliktet til å bruke dem, mener Andersen.

Millionbeløp

I september 2008 publiserte NAV statistikk som viste anmeldelser av 805 personer for bedrageri av til sammen 88 millioner kroner. Svindel med dagpenger (391 anmeldelser), svindel med attføringsytelser (201 anmeldelser) og svindel med sykepenger (89 anmeldelser) er de ytelsene det jukses mest med.

Det gjennomsnittlige svindelbeløpet i de anmeldte sakene er cirka 100.000 kroner.

Det er flest personer i Oslo som anmeldes for å ha jukset med velferdsgoder, fulgt av Rogaland og Hordaland.