<b>FÅ IGJEN PENGER:</b> Har du allergi? Dysleksi? Er du uføretrygdet eller har du diabetes? Da kan du ha rett på å få til bake flere tusen på skatten. Foto: Illustrasjonsfoto: Per Ervland
FÅ IGJEN PENGER: Har du allergi? Dysleksi? Er du uføretrygdet eller har du diabetes? Da kan du ha rett på å få til bake flere tusen på skatten. Foto: Illustrasjonsfoto: Per ErvlandVis mer

Få tusenvis igjen på skatten

Mange har mulighet til å få igjen en liten formue på skatten.

Akkurat som tidligere år har enkelte rett til å få tilbake tusenvis av kroner på skatten. Har du for eksempel allergier, dysleksi, diabetes eller er uføretrygdet kan du ha rett til særfradrag verdt titusener av kroner.

- Det er ikke en øvre grense på hvor mye du kan kreve i fradrag, sier Gry Nilsen, advokat og og skattefaglig leder i Skattebetalerforeningen.

Må dokumenteres

For å kunne kreve fradrag på skatten, må du kunne vise til hvilke ekstrautgifter du har i forbindelse med sykdommen.

- Du må dokumentere eller sannsynliggjøre at du har merutgifter på grunn av sykdommen på over 9.180 kroner. Om du har det vil du få et fradrag på 9.180 kroner eller mer, sier Nilsen til DinSide.

Har du for eksempel hatt merutgifter på 15.000 kroner i løpet av 2008, vil det redusere skatten med 4.200 kroner.

- Folk som har blitt avhengig av rullestol og kanskje må sette inn heis eller fjerne alle dørtersklene i huset, kan ha betydelig større utgifter, og dette vil det være mulig å få fradrag for, sier Nilsen til DinSide.

LES OGSÅ: Start året med å sikre deg litt ekstra penger

Gry Nilsen, advokat i Skattebetalerforeningen Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen, advokat i Skattebetalerforeningen Foto: Bo Mathisen Vis mer


Utvidet legeerklæring

Forutsetningen for å få sykdomsfradrag er at lidelsen har en varighet på minimum to år. Du må også legge ved en legeerklæring, og den bør helst synliggjøre hvilke ekstrautgifter som følger med sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Legeerklæringen skal si noe konkret om hva slags lidelse du har, at den er varig, og aller helst bør den antyde hvilke utgifter denne type sykdom medfører, forklarer Nilsen.

Hun oppfordrer folk til å allerede nå passe på at legeerklæringen er på plass.

- Bestill legetime så snart som mulig, for det tar gjerne litt tid å få en legeerklæring, sier Nilsen.

Få fradrag for tannlegeregning

Har du hatt store utgifter i forbindelse med tannpleie, kan det også hende du har rett til skatterabatt.

- Vanligvis er det ikke fradrag for utgifter til tannlege, men i spesielle tilfeller kan man få fradrag, for eksempel ved tannskader etter en ulykke, eller utskiftning av gamle fyllinger på grunn av amalgamallergi, sier Nilsen.

Skattedirektoratet har nylig bekreftet at fradragsretten også gjelder for tannbehandling i utlandet.

LES MER HER: Tannlegeregning kan gi rett til fradrag

Forvent motbør

Ikke forvent at skattemyndighetene vil kaste pengene etter deg. Det er opp til deg å dokumentere både at du har en sykdom eller lidelse, og at du har hatt merutgifter som gir rett til fradrag.

- Vår erfaring er at det er ganske mange som ikke får godkjent fradraget i første omgang, og at man må klage for å få gjennomslag, sier Nilsen.

Hun ber om at du tenker nøye gjennom hvordan du legger frem din egen sak, og tydeliggjør så godt som mulig hva saken gjelder.

- Likningsfunksjonæren kjenner jo ikke til din konkrete situasjon, så når du skal forklare at du har hatt merutgifter, bør du tenke pedagogisk, sier hun, og legger til:

- Jo lettere det er for likningsfunksjonæren å forstå hvilke merutgifter du har, jo lettere er det å få godkjent fradraget, sier hun.

Skatteetaten starter å sende ut selvangivelsene 22. mars i år. Fra og med 23. mars kan selvangivelsen leveres elektronisk. Frist for å levere selvangivelse for lønnstakere og pensjonister er 30. april.