Få titusener igjen på skatten

Mange har mulighet til å få igjen en liten formue på skatten.

Har du allergi? Dysleksi? Er du uføretrygdet eller har du diabetes? Da kan du ha rett på å få til bake flere tusen på skatten.

- Det er ikke en øvre grense på hvor mye du kan kreve i fradrag, men du må dokumentere eller sannsynliggjøre at du har merutgifter på over 9.180 kroner. Om du har det vil du få et fradrag på 9.180 kroner eller mer, sier Gry Nilsen. Hun er advokat og leder for skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen.

Nilsen sier at så lenge du kan bevise du har merutgifter på minst 9.180 kroner, kan du føre fradraget i selvangivelsen. Har du for eksempel hatt merutgifter på 15.000 kroner i løpet av 2008, vil det redusere skatten med 4.200 kroner.

- Folk som har blitt avhengig av rullestol og kanskje må sette inn heis eller fjerne alle dørtersklene i huset, kan ha betydelig større utgifter, og dette vil det være mulig å få fradrag for, sier Nilsen til DinSide.

Forutsetningen for å få sykdomsfradrag er at lidelsen har en varighet på minimum to år.

LES OGSÅ: - Ikke offentliggjør skattelistene

Vanskelig å bevise

Gry Nilsen er advokat i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Gry Nilsen er advokat i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Dessverre for skattebetalerne, er det noen ganger en vanskelig jobb å bevise hvor mye du har brukt på ekstrautgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I prinsippet skal du ha samlet kvitteringer gjennom hele året. Om du ikke har gjort det må du sannsynliggjøre på en annen måte at du har hatt ekstrautgifter forbundet med sykdommen din, sier Nilsen.

Én måte å gjøre det på er å samle sammen alle kvitteringer i en måned eller lengre, og forklare på en klar og pedagogisk måte at dette illustrerer dine ekstrautgifter, for eksempel merutgifter til mat og liknende.

Med andre ord, har du ikke samlet sammen kvitteringene for 2008, bør du komme i gang så fort som mulig, for når selvangivelsen kommer, blir det ofte knapp tid til å samle sammen tilstrekkelig dokumentasjon til å få sykdomsfradrag.

Utvidet legeerklæring

Du må også legge ved en legeerklæring, og den bør helst synliggjøre hvilke ekstrautgifter som følger med sykdommen.

- Legeerklæringen skal si noe konkret om hva slags lidelse du har, at den er varig, og aller helst bør den antyde hvilke utgifter denne type sykdom medfører, forklarer Nilsen.

Hun oppfordrer folk til å allerede nå passe på at legeerklæringen er på plass.

- Bestill legetime så snart som mulig, for det tar gjerne litt tid på å få en legeerklæring, sier Nilsen.

Test deg selv:

Hva kan du om skatt?

Forvent motbør

Ikke forvent at skattemyndighetene vil kaste pengene etter deg. Det er opp til deg å dokumentere både at du har en sykdom eller lidelse, og at du har hatt merutgifter som gir rett til fradrag.

- Vår erfaring er at det er ganske mange som ikke får godkjent fradraget i første omgang, og at man må klage for å få gjennomslag, sier Nilsen.

Hun ber om at du tenker nøye gjennom hvordan du legger frem din egen sak, og tydeliggjør så godt som mulig hva saken gjelder.

- Likningsfunksjonæren kjenner jo ikke til din konkrete situasjon, så når du skal forklare at du har hatt merutgifter, bør du tenke pedagogisk, sier hun, og legger til:

- Jo lettere det er for likningsfunksjonæren å forstå hvilke merutgifter du har, jo lettere er det å få godkjent fradraget, sier hun.

Skatteetaten starter å sende ut selvangivelsene 16. mars i år. Fra og med 24. mars kan selvangivelsen leveres elektronisk. Frist for å levere selvangivelse for lønnstakere og pensjonister er 30. april.

LES OGSÅ: Dette avgjør hvilke sykdommer du kan få