Få superrente nå

Nordax Finans tilbyr deg landets gunstigste sparerente, ifølge DinSide og Finansportalen. Men det er et par ting du bør vite før du oppretter en konto der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden høsten 2009 har Nordax Finans kunnet tilby forbløffende høye innskuddsrenter. I januar i år skrev DinSide at Nordax faktisk var best i landet på gode innskuddsrenter - da kunne de tilby hele 4,5 prosents renter på sparepengene dine.

De siste seks månedene har den gode rentesatsen fra Nordax sunket til 3,5 prosent, men fortsatt topper den DinSides og Finansportalens oversikt over landets beste sparerenter.

Nordmenn som puttet sparepengene i Nordax for nesten et år siden skal, med andre ord, ha fått mye igjen for pengene sine.

Pengene er sikret i Sverige

Nordax er ingen bank i vanlig forstand, men en svensk kredittinstitusjon som har utlånsvirksomhet i Norge. Bedriften er ikke tilsluttet den norske innskuddsgarantiordningen, som har til formål å sikre norske bankkunder mot tap, dersom banken skulle gå dukken.

Nordax er tilknyttet det svenske banksikringsfondet, Riksgälden, som sikrer kundene opptil 500.000 svenske kroner, tilsvarende cirka 420.000 norske kroner, dersom banken skulle gå konkurs. Det er betydelig mindre enn hva det norske banksikringsfondet kan tilby, der innskudd inntil to millioner kroner er sikret.

Dette er uansett ikke noe problem, siden Nordax har satt har begrenset det maksimale innskuddsbeløpet til 400.000 norske kroner.

Ikke bare-bare å ta ut penger

Likevel er det en liten hake ved å ha penger i denne banken. Nordax har ikke nettbank, ei heller kundefilialer i Norge, noe som gjør uttak og overføring av penger til en ganske tungvinn affære.

Skal du administrere kontiene dine eller ta ut penger, må du derfor sende en søknad per post eller faks. Dette tar selvsagt lengre tid enn i vanlige nettbanker, normalt innen fire vanlige virkedager, ifølge Nordax sine nettsider.

Dersom du er avhengig av raske uttak eller transaksjoner, bør du kanskje tenke deg om før du flytter alle sparepengene dine over til en Nordax-konto, siden du må belage deg på litt ekstra papirarbeid og behandlingstid på transaksjonene dine.

Tok opp lån for å sette penger i banken

Da DinSide første gang skrev om rentebetingelsene til Nordax, påpekte enkelte at betingelsene var så gode at det kunne lønne seg å ta opp lån for å sette pengene inn på en Nordax-konto.

Per Gunnar Thorkildsen puttet lånepengene sine inn på konto i Nordax. Foto: Privat
Per Gunnar Thorkildsen puttet lånepengene sine inn på konto i Nordax. Foto: Privat Vis mer


Per Gunnar Thorkildsen var en av dem som overførte lånepenger fra Skandiabanken inn på sparekonto i Nordax, fordi sistnevntes innskuddsrenter er høyere enn utlånsrentene til Skandiabanken. Den gang var rentedifferansen på 1,4 prosentpoeng, noe som gjorde at Thorkildsen og hans kone faktisk tjente på rentedifferansen.

Men å ta opp lån for å sette inn penger på konto er ikke noe fagfolk anbefaler.

- På generelt grunnlag vil jeg aldri anbefale å ta opp lån/kreditt for å sette pengene inn på sparekonto med gunstig rente. Dersom renten på både lån og innskudd flyter, vil han ikke tjene på dette på lang sikt, har Agnes Bergo, økonomisk rådgiver og daglig leder i Pengedoktoren, uttalt til DinSide.

LES SAKEN: Per Gunnar kan få 8.000 kr ekstra i året

Flere gode alternativ

Om du ikke ønsker å sette sparepengene dine inn på en Nordax-konto, finnes det flere andre, gode alternativer.

Akkurat nå kan både Åfjord Sparebank og Sparesmart.no (Terra Kortbank) tilby innskuddsrenter på 3,30 prosent, rett under superrenten som Nordax tilbyr.

SveaDirekte (Svea Finans) og Bank Norwegian ligger rett bak med innskuddsrenter på 3,25 prosent.

image: Få superrente nå
OPPDATERTE LISTER: Her får du beste innskuddsrente

Enda bedre renter på BSU

Sparer du til bolig, vil det være smart å putte penger inn i en BSU-konto. BSU, eller Boligsparing for ungdom, er en svært gunstig form for sparing, ikke bare fordi du har mulighet til å få knallgode renter på pengene dine, men fordi du også har mulighet til å få skatterabatt på inntil 4.000 kroner i året ved å sette penger inn på BSU.

Beste BSU-rente ligger i skrivende stund på 4,6 prosent.
Beste BSU-rente ligger i skrivende stund på 4,6 prosent. Vis mer


Odal Sparebank og Ofoten Sparebank tilbyr i skrivende stund hele 4,6 prosents rente på BSU-pengene dine. Flere andre banker tilbyr nesten like god superrente på BSU-pengene. Sparebanken Narvik og Tolga-Os Sparebank tilbyr 4,55 prosents renter.

Ifølge Finansportalen og DinSides banksparelister skal alle disse fire bankene være åpne for alle som har lyst til å putte pengene sine der.

OPPDATERTE LISTER: Her får du best BSU-rente