Få skatteoppgjøret elektronisk

Du kan slippe å få årets skatteoppgjør i postkassen. Det er bare én ting du må gjøre først.

Du kan velge å bare få skatteoppgjøret elektronisk. Men da må du gi beskjed til Skatteetaten før 1. mars. Foto: Per Ervland
Du kan velge å bare få skatteoppgjøret elektronisk. Men da må du gi beskjed til Skatteetaten før 1. mars. Foto: Per ErvlandVis mer

Nesten 400.000 lønnstakere og pensjonister har valgt å bare motta skatteoppgjøret elektronisk.

Og det med god grunn.

Årlig sender Skatteetaten ut selvangivelse og skatteoppgjør til over 3,5 millioner skattytere. Til dette går det med over 17,5 millioner A4-ark.

Jo flere som velger å bare motta oppgjøret elektronisk, jo færre ark trenger Statteetaten å trykke opp og sende ut.

Men det er også en annen viktig grunn til at du bør velge å ikke motta selvangivelsen i postkassen.

Kalkulator: Din skatt i 2011

Gjør det vanskeligere for id-tyvene

Dropper du å få skatteoppgjøret i postkassen, blir det betydelig vanskeligere for frekke svindlere å få tak i personlig informasjon om deg.

Skattepapirene inneholder all den informasjonen en id-tyv trenger for å svindle deg. Navn, adresse og fullt fødselsnummer kommer servert på sølvfat til svindlerne hvert eneste år.

Og siden skatteoppgjøret sendes ut rundt et fastsatt tidspunkt, er det ikke vanskelig for svindlerne å vite når de skal kikke i postkassene til folk.

Tidligere har DinSide skrevet om Ida Jæger (29) som ble utsatt for postkassetyveri. Dette resulterte i at svindlerne fikk tak i Jægers fødselsnummer, og brukte de 11 sifrene til å bestille bredbånd i hennes navn.

Les historien om Ida Jæger her.

Slik gjør du det

Fristen for å registere deg som en såkalt e-aktør er 1. mars.

For å få skatteoppgjøret elektronisk må du logge deg på via minside.no med ditt brukernavn og passord (MinID).

Under fanen «Skatter og avgifter» kan du velge å motta papirløs selvangivelse og skatteoppgjør. Du må registrere ditt mobilnummer og e-postadresse.

For å logge deg på offentlige tjenester på internett må du være MinID-bruker. Mer enn 2,3 millioner nordmenn bruker MinID. Er du ikke en av dem, trenger du følgende for å registrere deg:

- fødselsnummer/id-nummer
- mobilnummer og e-postadresse
- PIN-kodebrev

PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrer deg. Neste gang du logger inn får du en kode på SMS. Mangler du PIN-koder, bestill på www.skatteetaten.no/pin.