Få sigaretter er også farlig

Bare én sigarett om dagen kan tredoble risikoen for dødelige hjertesykdommer eller lungekreft, viser en ny norsk undersøkelse.

Litt røyk er også farlig. Det er konklusjonen i en ny norsk undersøkelse om røyking og helsefare.

Tallene viser at de som røyker mellom en og fire sigaretter daglig, tredobler risikoen for å dø av hjertesykdommer eller lungekreft. For kvinnene i denne gruppen er risikoen for lungekreft hele fem ganger høyere enn hos ikke-røykende kvinner.

Stor forskjell
- Vår konklusjon er at det ikke finnes noen nedre grense for hvor mange sigaretter det er trygt å røyke. Overgangen fra ingen til noen få sigaretter daglig medfører en betydelig høyere risiko for å dø av hjertesykdommer eller lungekreft, sier seniorforsker Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet til Mozon.

Undersøkelsen viser også at det forskjeller i utvikling av risiko for kreft og hjertesykdommer. Risikoen for dødelig lungekreft stiger jevnt og trutt med antallet sigaretter. Men risikoen for et dødelig hjerteinfarkt stiger aller mest i overgangen fra ingen til noen få sigaretter daglig.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvordan dødeligheten påvirkes av passiv røyking eller festrøyking.

Den norske undersøkelsen bygger på informasjon fra 43.000 menn og kvinner i tre norske fylker gjennom de siste 30 årene. Resultatene er publisert i siste utgave av fagmagasinet Tobacco Control.

 

Mozon.no, 24.09.2005