Få sexlysten tilbake

Har sexlysten gått i dvale i vintermørket? Her er ti råd som kan vekke den igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinteren kan være tung på mange måter. For noen forsvinner lysten på sex. Det er det flere forklaringer på.

- Det er mange måter å reagere på vintermørket. Mindre lys gir ofte mindre energi, noe som kan gi seg utslag i mindre lyst på sex. Det er også velkjent at mindre lys kan føre til depresjoner, noe som ofte også går ut over sexlivet, sier sexolog Gro Isachsen.

På hylla
Også sexolog Haakon Aars mener lite lys kan ha stor betydning.
- Det er ikke uvanlig at vintermørket og vintermånedene med lite lys fører til at mange
blir deprimerte. Er man deprimert, så blir ofte sexlysten redusert. Seksuell lyst henger sammen med overskudd, og lite overskudd og depresjon henger sammen. Derfor er sexlysten noe som blir "lagt på hylla" for mange, sier Aars.

Usexy klær
- Vi reagerer også på kulda med å pakke oss inn i varme, ofte usexy klær, og viser fram mindre av kroppen, slik at tenninga kan sitte lenger inne, særlig for de som tenner visuelt, sier Isachsen.

Når det blir kaldt og surt ute, er det mange som rører mindre på seg. Det fører ikke bare til at kroppen forfaller.
- Vekta øker, vi føler oss bleke og mindre attraktive. Mindre fysisk aktivitet fører også til at vi produserer mindre testosteron, som jo er viktig for å tenne seksuelt, både for kvinner og menn, sier Isachsen.

Glede
Men fortvil ikke. Sexologene har rådene som kan vekke sexlysten til live.
Her er Aars råd:

- Ikke ”brenn inne” med tungsinn, men prøv å gjøre ting som er gledesfylt. Ta kontakt med venner, spis gode måltider, i det hele tatt; gjør ting med en eventuell partner i forhold til nærhet og kontakt som kan vekke den seksuelle gleden og kontakten. Dermed kommer man seg kanskje også ut av tungsinn og depresjon.

- Flytt fokus fra PC, mobiltelefoner og TV - og mot partner og de gode samtalene.

- Er du enslig: Gå mer ut på steder der du kan treffe andre og eventuelt en partner.

Kos
Her er Isachsens råd:
- Prøv lysterapi. Det kan hjelpe.

- Bruk vinteren på en god måte. Kryp tettere sammen, tenn stearinlys og kos dere mer, også med hverandre.

- Prioriter hverandre. Mye handler om å legge forholdene til rette og prioritere både hverandre og den gode sexen. En god måte å få mer energi på er også å ha mer sex. Mer sex er dessuten en god måte å trimme på.

- Hold kroppen i form. Å holde kroppen i form på andre måter er også en måte å få opp sexlysten. Trimmen gir samtidig mer testosteron, som igjen gir mer tenning. Vi føler oss dessuten bedre når vi er i form og kroppen tar seg ut fra sin beste side. Når vi trimmer øker blodgjennomstrømmingen, også til og i kjønnet.

- Ikke glem å trene bekkenbunnsmusklene. Ikke bare får kvinner sterkere orgasmer og begge mer nytelse; veltrimmede bekkenbunnsmuskler kan også hindre ereksjonssvikt hos menn.

- Sørg for å ha et sunt kosthold. Få i deg det du trenger av vitaminer og mineraler. Spesielt er det viktig å få i seg nok vitamin E. For lite av dette vitaminet fører til tretthet. Spis derfor mer fet fisk, olivenolje og bønner.

- Ta en tur til varmere strøk. For mange er det den rene vitamininnsprøytingen på alle måter i vinterhalvåret.

Noen urter og planter kan også være til hjelp. Les mer her:

Vil du ha litt ekstra fart på sexlivet? Les her:

Morgensex anbefales av eksperter. Les hele saken her: