Få råd til julekosen

Blakk i juletider? Kanskje du bør kontakte en reddende juleengel.

Julen nærmer seg med stormskritt - enten du vil eller ei. For mange er julen ikke bare tid for julegløgg og glede, men også en tid der skrantende økonomi merkes.

Vi har sett på hvilke tiltak du kan gjøre for å komme problemene i forkjøpet. Penger er ikke vanskelige å få tak i, men du må nesten alltid regne med å betale for å få kloa i dem.

Utsett regningene

Å utsette en regning eller to er en smart og billig måte å få raske penger på. Betalingsutsettelse er noe som de fleste selskapene vil gi dersom du husker å spørre pent.

Ulempen er naturligvis at pengekravet ikke blir borte. Likevel kan det være en god hjelp å få regningen utsatt til en måned hvor du ikke trenger å kjøpe julegaver.

Du kan lese mer om mulighetene i vår tidligere artikkel om betalingsutsettelse.

Utsett boliglån


En rekke banker bekrefter at det er mulig å utsette både renter og avdrag på boliglån, men at hvert tilfelle vil bli vurdert individuelt.

Selv om du utsetter betalingen på lånet, vil det ikke påvirke den effektive renten på lånet i nevneverdig grad. Boliglånsrenten ligger uansett mye lavere enn renten på vanlige forbrukslån.

Utsett studielån

Har du studielån i Lånekassen, har du rett til å utsette betalingene totalt åtte ganger i løpet av lånets løpetid.

Har du et lån på 200.000 kroner, og utsetter du for eksempel lånet én termin, blir kostnadene for lånet ikke høyere enn hva den effektive renten for lånet er i utgangspunktet. For tiden er den flytende renten i Lånekassen 7,9 prosent og fastrenten 7,6 prosent.

Dette er en billig måte å låne på hvis man sammenligner med et vanlig forbrukslån. Ulempen er at du får et større lån, og at det går mange år før du blir helt kvitt lånet.

Halv skatt

Det norske skattesystemet legger opp til at nordmenn tar hele skattebelastningen i 10,5 av årets måneder. Det betyr at vi ikke betaler skatt i juli, og bare halv skatt i desember.

Mange bedrifter utbetaler også desemberlønningen tidligere enn vanlige månedslønninger. Husk bare at pengene skal vare helt til slutten av januar.

Lån av sjefen

Lån på jobben er også et billig og bra alternativ. Problemet du her må overvinne er din angst for å be sjefen om hjelp. Men realiteten er at mange bedrifter er villige til å hjelpe med økonomien, så lenge du er ryddig og betaler pengene tilbake som avtalt.

Lån på jobben kan gis på to ulike måter. Som et vanlig lån, hvor dere avtaler en tilbakebetalingsplan, eller rett og slett som forskudd på lønn.

Forbrukslån og kontokreditt

Et vanlig forbrukslån er blant av de dyreste lånene du kan ha. De "billigste" forbrukslånene har en effektiv rente i underkanten av 20 prosent. De dyreste koster over 30 prosent.

Det samme gjelder for kontokreditt. Overtrekker du kontoen, må du regne med å betale en effektiv rente på mellom 20 og 30 prosent.

Forbrukslån og kontokreditt er uten tvil blant de dyrest måtene å finansiere julehandelen på.

Kredittkortlån

Har du et Mastercard, American Express, Eurocard eller lignende kan du julehandle og betale regningen senere. De fleste kortene gir inntil 45 dagers betalingsutsettelse.

Men det forutsetter da naturligvis at du har penger i januar eller februar til å gjøre opp for deg.

På kredittkort betaler du vanligvis en effektiv rente på mellom 17 og 20 prosent.

Kjøpekort

En del butikker har egne kjøpekort. Noen opererer også med betalingsutsettelse. Den effektive renten varierer mye fra butikk til butikk.

Sjekk alltid renten før du eventuelt velger å inngå en avtale. Butikkene er pliktig til å oppgi effektiv rente på slike kjøpekort.

Få en julejobb

Å ta en ekstrajobb er kanskje det lureste av alle tipsene. Det koster ikke noe, bare din arbeidsinnsats. For eksempel trenger mange butikker ekstrahjelp opp mot jul. Det er også en mulighet å kontakte et vikarbyrå for et kortere oppdrag.

Kanskje en julenissejobb på et kjøpesenter hadde vært midt i blinken?