Få penger når du ikke får jobben

Like godt - eller bedre - kvalifisert enn den som fikk jobben du søkte på? Krev erstatning.

Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du kan får erstatning for tort og svie dersom du mener deg forbigått i ansettelsessasker?

Erstatningen kan dekke både de faktiske økonomiske tapene du har hatt og også kompensere for ulempene forbigåelsen har medført og oppreisning. 181 av 286 klagesaker likestillings- og diskriminerings-ombudet mottok i fjor dreide seg om kjønnsdiskriminering i arbeidslivet. Og du har barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellems fulle støtte.

- Kvinner som blir diskrimert må sørge for å melde inn sakene sine til Likestillings- og diskrimineringsombudet, få dem prøvet og kreve erstatning. Det er mulig å vinne frem, sier Bekkemellem til Aftenposten.

Slik gjør du det

Får du ikke jobben fordi du er kvinne? Klag og få erstatning, oppfordre Likestillingminisster Karita Bekkemellom.<br />
<br />
<i>Foto: Safu Knape/iStock</i>
Får du ikke jobben fordi du er kvinne? Klag og få erstatning, oppfordre Likestillingminisster Karita Bekkemellom.

Foto: Safu Knape/iStock Vis mer

FAKTA

Da advokat Rune Bård Johansen etter å ha blitt innstilt av Innstillingsrådet for dommere som nummer en til en dommerstilling i Vestfold, mistet jobben til fordel for en kvinne, fikk han 700.000 kroner i erstatning. 300.000 kroner gikk til utgiftsdekning, 300.000 gikk til dekning reiseutgifter han fikk fordi han i stedet for å ha en jobb i nærmiljøet måtte pendle til Oslo og 100.000 kroner i oppreisning. Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem oppfordrer kvinner til kreve erstatning når de er forbigått.
Kilde: Likestillings- og diskrimineringsombudet og Aftenposten


I utgangspunktet er det forbudt å gjøre forskjell på kvinner og menn ved ansettelse. Det er likevel tillatt med ulik behandling, såkalt positiv særbehandling, hvis det samsvarer med likestillingslovens formål og fremmer likestilling. Denne bestemmelsen er ment brukt for å bedre kvinners stilling.

Loven tillater bare positiv særbehandling av det underrepresenterte kjønn, og ved ansettelser må søkerne ha like eller tilnærmet like kvalifikasjoner.

- Vi ser likevel at det i visse sektorer fortsatt er kjønn et tema på en uheldig måte, sier juridisk leder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Ann Helen Aarø, til DinSide.

Når du er forbigått i en ansettelsessak gjør du følgende:

1. Kontakt Likestillings- og diskrimineringsombudet og presenter forholdet: hva har skjedd og hvordan mener du deg kjønnsdiskrimert. Legg ved mest mulig dokumentasjon som for eksempel lønnsoppgaver og lignende. Ombudet vil da igangsette en ordinær klagesak og vil hente inn annen relevant informasjon. Arbeidsgiver har opplysningsplikt overfor ombudet.

2. Likestilling- og diskrimineringsombudet vil så legge frem en objektiv uttalelse.

3. Partene pålegges å finne en løsning innenfor en gitt frist. Avgjørelser kan klages inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Rettens vei

Blir det ingen enighet, så kan saken bringes for retten. Retten vil legge stor vekt på en vurdering fra Likestillings- og diskrimineringsombudet. Men en omgang for retten vil være en langdryg affære avhengig av hvor du bor i landet.

- Det kan fort ta fra et til halvannet år å føre en forbigåelsessak, sier advokat Mette Lisbeth Jensen til DinSide. - Man risikerer også høye utgifter ikke bare til egen advokat, men også til dekning av motpartens advokat hvis man ikke vinner i gjennom. Man bør ha en åpenbar sak.

Jensen anbefaler også folk til å ta kontakt med fagforbundet som kan være villige til å føre slike saker for sine medlemmer. Men har du en klar sak, kan det også hende at du vinner.

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer