Få på deg brillene og unngå øyesykdom

Ikke bare er de tøffe - bra solbriller kan også forhindre grå stær når du blir eldre eller bremse utviklingen hvis du allerede har det det, viser ny forskning.

Å beskytte øynene mot solen er like viktig som å beskytte huden med klær og solkrem, viser australsk forskning.

- Den ultrafiolette strålingen fra solen er, sammen med røyking, den viktigste risikofaktoren man selv kan påvirke for å forebygge grå stær, sier professor Per Söderberg fra Karolinska institutet til den svenske avisen Aftonbladet. Grå stær er en av de vanligste grunnene til svaksynthet når vi blir eldre.

Ifølge studien fra Australia skyldes 10 prosent av den vanligste formen for grå stær UV-stråling. Det er fordi UV-strålingen kan forandre hornhinnen og linsen kjemisk. Det blir ”grums” i den delen av linsen som normalt er klar.

- I den grumsede linsen spres lyset ukontrollert. Det gjør at vi ser dårligere, i verste fall bare lys og mørke, sier Söderberg.

- Å utsette øyet for mye sol når man er ung innebærer en økt risiko for å få grå stær når man blir eldre. Derfor er det viktig at barn og ungdommer bruker solbriller, sier han.

Opptil 90 prosent av all strålingen reflekteres fra vann og snø, så derfor er det spesielt viktig og bruke briller når man er på stranden, i båt eller går på ski.

Brilletips

  • Velg briller som har nærmest 100 prosent UV-beskyttelse og er polariserende
  • Velg brune, grå eller oransje/gule linser. De slipper gjennom mindre blått lys, som kan skade netthinnen.
  • Velg briller som også dekker sidene.
  • Ligg unna briller som har blått glass. De slipper gjennom mer blått lys enn vanlige briller, og reduserer kontraster. De skal ikke brukes som solbriller.