Få orden på pengene dine

Sett opp ditt egen privatbudsjett på mobilen.

<B>GRATIS:</B> Budsjettkalkulatoren fra SpareBank 1 kan lastes ned til iPhone og iPod Touch (ikke første generasjon). Foto: SpareBank 1/DinSide
GRATIS: Budsjettkalkulatoren fra SpareBank 1 kan lastes ned til iPhone og iPod Touch (ikke første generasjon). Foto: SpareBank 1/DinSide Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SpareBank 1 har laget en liten og nyttig applikasjon til iPhone og iPod Touch. Privatbudsjett-applikasjonen lar deg nemlig få en god oversikt over hvor mye du har å rutte med i måneden.

Etter at du har lastet ned gratisapplikasjonen gjennom iTunes AppStore, må du fylle inn opplysninger om din privatøkonomi, slik som netto inntekt, samt diverse utgifter.

Deretter tar applikasjonen tall fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) og beregner hvor mye penger du har til å bruke på mat, klær, fritidsaktiviteter, telefon og andre faste utgiftsposter.

Sifo-tallene kan justeres etter ønske, så dersom du bruker minimalt på reisekostnader, men mye på møbler, kan du justere dette.

Til slutt får du opp en fin grafisk gjengivelse av hvor mye av inntekten din som bør gå til sparing og til de forskjellige utgiftene.

Oversikten kan bli sendt til e-posten din i en PDF-fil.

Trenger du ekstra penger? Kanskje du bør gjøre som Per Gunnar...

Enkel og grei

DinSide har prøvekjørt budsjettapplikasjonen, og liker det vi ser. Den er enkel og grei, og burde rette seg mot alle som har angst for store budsjetter. Her er det bare de viktigste postene som kommer med, noe som også kan være svakheten med programmet, siden den vil bli litt for generell og enkel for en del mennesker. Dette er et budsjett for nybegynnere.

Siden budsjettet ligger inne på telefonen din, er den lett å ta med seg, slik at du alltid har orden på hvor mye du har satt av til de forskjellige utgiftspostene. Budsjettet kan hele tiden kan justeres, og tilpasses din økonomiske situasjon der og da.

Har du erfaringer med budsjettapplikasjonen fra Sparebank1? Vet du om andre tilsvarende eller bedre programmer? Legg igjen dine tips i debatten under!

Viktig med orden i budsjettet

Å sette opp budsjett, uansett om det er på mobilen eller i et stort regneprogram, vil gi deg mulighet til å få grei orden på egen økonomi.

Og når du setter opp budsjettet ditt, bør du tenke på at du bør spare opp til en egen buffer, som skal hjelpe deg når du trenger litt ekstra penger. Som for eksempel når vaskemaskinen går i stykker eller TV-en slutter å virke.

Tidligere har vi skrevet at forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm anbefaler at en stor familie bør sette av mellom to og tre månedslønner i en buffer, dersom tidene blir trange. Kanskje du ikke har mulighet til å sette av så mye penger inn på sparekonto.

Men med tanke på hva vi har lært gjennom svært usikre finanstider, med fare for høy arbeidsledighet, vil det være lurt å i hvert fall ha noen kroner på bok.