<b>PENGELENS?</b> For å få orden på egen økonomi, er første bud å få oversikt over inntekter og utgifter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PENGELENS? For å få orden på egen økonomi, er første bud å få oversikt over inntekter og utgifter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Få orden på økonomien i 2015

Det krever at du allerede i januar får oversikt over egen økonomi.

Impulskjøp, unødvendig høye faste utgifter og liten oversikt over egen økonomi. Kjenner du deg igjen i dette, kan det være at du har flere tusen kroner å spare hver måned ved å ta noen enkle grep allerede nå.

Sjekk hva du bruker penger på


Å ikke få pengene til å strekke til hver måned er noe en del av oss kan kjenne oss igjen i, men hva skal man egentlig gjøre for å få bukt med problemet?

Maria Setsaas. Foto: DANSKE BANK
Maria Setsaas. Foto: DANSKE BANK Vis mer


Rådet fra forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske bank, er først og fremst å få oversikt over hva man bruker penger på.

- Se på kontotransaksjoner to- tre måneder tilbake i tid for å få et bilde av hvilke utgifter som spiser mest av lommeboka. Matforbruket vil for mange være den største utgiftsposten i familien og her kan man gjøre enkle grep for å spare mer penger, mener Setsaas, som anbefaler å lage matplan for hver uke, og gjøre innkjøp en til to ganger i uken.

Hvor mye har du til overs?

Når du lager en oversikt og et budsjett for årets første måneder, lønner det seg ifølge Setsaas å kategorisere egne utgifter etter faste utgifter, som kostnader til bolig, enten lån eller husleie, kommunale avgifter, forsikring, strøm eller oppvarming og liknende, og variable utgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversikt: For å få orden på økonomien må du vite hvor mye du bruker på faste utgifter hver måned. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Oversikt: For å få orden på økonomien må du vite hvor mye du bruker på faste utgifter hver måned. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- De variable utgiftene varierer i forhold til forbruk og er gjerne utgifter til mat og drikke, klær og sko samt fritidsaktiviteter og ferie, sier Setsaas.

For å få en indikasjon på hva som er et normalt utgiftsnivå for deg og din familie, kan du også sjekke ut SIFOs referansebudsjett.

Når utgiftene er trukket fra inntekten, ser du hvor mye du har til overs, og eventuelt kan sette til sparing hver måned.

Har du boliglån, setter flere av bankene også ned renten i disse dager, etter at Norges Bank justerte ned styringsrenta i desember. En av de beste spareformene er nemlig å betale ekstra på boliglånet.

Pass på sløsinga

Ble kredittkortet brukt på julehandelen, er det viktig å prioritere nedbetaling av denne gjelden.

- Renter og gebyr gjør at de månedlige utgiftene blir høye så innbetal gjerne mer enn hva som står av minstebeløp på kredittkortfakturaen, råder Setsaas.

Dessuten anbefaler hun å droppe typiske impulskjøp, som også spiser store deler av budsjettet.

Ved å prøve Dinsides sløsekalkulator kan du få et inntrykk av hvor mye dine ikke fullt så viktige kjøp faktisk koster deg i måneden.

Les også hvordan bytte av forsikringsselskap og strømleverandør kan spare deg for flere tusen kroner.