Er du 100 prosent arbeidsufør i ferien, kan du ha krav på ny ferie. Foto: PantherMedia / Aleksandr Strela
Er du 100 prosent arbeidsufør i ferien, kan du ha krav på ny ferie. Foto: PantherMedia / Aleksandr StrelaVis mer

Få ny ferie om du blir syk

Men det krever legeerklæring.

Alle som har opplevd å bli syk i løpet av en lenge etterlengtet ferie, vet at det føles særdelses surt.

Men visste du at sykdom i ferien kan gi rett til ny ferie?

Du må ha legeerklæring

Det er Ferieloven som gir deg krav på ny ferie, dersom du skulle bli så uheldig at sommerferien går i vasken på grunn av sykdom.

Men det er ikke nok å føle seg litt uggen for å ha krav på dette.

Ifølge Arbeidstilsynet må du ha vært 100 prosent arbeidsufør for å kunne ha rett på ny ferie i ettertid. Dette krever at du har en legeerklæring å vise til.

Dette gjelder både om du blir syk før, eller i løpet av avtalte feriedager.

Les også: Feriepengene er på vei - hvor mye får du i år?

Utsatte feriedager

Blir du arbeidsufør i forkant av ferien, kan du kreve å få utsatt ferien til et senere tidspunkt i løpet av arbeidsåret. For å ha krav på dette, må du levere legeerklæring til arbeidsgiveren din senest siste arbeidsdag du skulle hatt før den avtalte ferien.

Blir du derimot syk etter at ferien har startet, vil du kunne få ta ut ny ferie om du forblir syk i minst seks virkedager. Og ferieloven teller med lørdager i definisjonen av virkedager. I slike tilfeller må legeerklæring leveres arbeidsgiver så fort som mulig etter at du er tilbake på jobb. Også da kan du få ta ut de tapte dagene senere i løpet av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva hvis du blir såpass syk at du trenger legeerklæring, under utenlandsferien?

– Jeg vil anbefale å oppsøke lege der man er på ferie, siden legeerklæringer normalt ikke skal tilbakedateres, og man kan ha blitt frisk igjen ved hjemreise, sier Annecke Jenssen, advokat innen arbeidsrett i Virke.

Dersom det er vanskelig å få en legeerklæring som er forståelig, for eksempel på grunn av språkproblemer, anbefaler hun uansett å oppsøke fastlegen ved hjemkomst. Denne kan kanskje hjelpe med utfyllende informasjon.

– Uansett blir det opp til arbeidsgiver om de vil akseptere utsettelse av ferien på bakgrunn av en utenlandsk legeerklæring, spesielt hvis den er uklar eller vanskelig å forstå, understreker Jenssen.

Les også: Reise bort i ferien? Her er reiseforsikringen billigst.