Få mer energi

Når det er kaldt ute blir mange av oss trøtte og uopplagte. Vi sover mer og blir lettere umotiverte. Her er tipsene som gir deg mer energi.

Er det vanskelig å stå opp om morgenen? Er kroppen slapp og sløv? Her er noen råd om hvilke kosttilskudd som kan være smarte å ta.

Urtebombe
Enaxin er en energibombe som skal gi energi i perioder når du er mer trøtt enn vanlig. Enaxin inneholder schizandra, russisk rot, grønn te, mate, aloe vera og rosenrot og er 100 prosent plantebasert. Enaxin skal gi en akutt effekt og kan brukes ''her og nå'', eller om du har bruk for oppbygning av ny styrke.

Rosenrot
Vidunderplanten rosenrot vokser vilt i Norge. Planten kan bedre hukommelsen og motstandskraften, og normalisere blodtrykk, blodsukker og kolesterol. Og akkurat som om det ikke skulle være nok, går rosenrot for å være naturens

Tran
Sunne fiskeoljer er også blant bestselgerne på apotekene om dagen.

- Sørg for at du alltid får nok vitamin D. Med alderen blir dannelsen av vitamin D i huden mindre effektiv. Dermed blir det viktigere enn før å få vitamin D fra kosten. Det enkleste er å ta tran eller spise fet fisk daglig enten som pålegg eller til middag. Da får du også helsebringende omega-3-fettsyrer, sier ernæringsekspert Hanna Hånes.

Tåler du ikke fisk, kan du få kjøpt kosttilskudd. Velg da et tilskudd som inneholder både kalsium og vitamin D, eventuelt med vitamin K i tillegg.

I Norden brekker vi beina oftere enn i de fleste andre land, særlig gjelder det kvinner. Forskerne vet ikke helt hvorfor. Den mest nærliggende forklaringen er at vi i Norden får for lite vitamin D. Vitamin D er nødvendig både for å vedlikeholde benvevet og for å bevare muskelstyrke og dermed hindre fall, mener Hånes.

Andre studier viser at barn som spiser omega-3 hoster mindre:

Ginseng
Ginseng har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina, blant annet for å øke utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å "forbedre velvære" og for å hindre nedsatt yteevne når man blir gammel.

- Ginseng har en androgen effekt som kan sammenliknes med hormonet testosteron. Det innebærer at det kan ha en god effekt på lysten til både kvinner og menn, sier Bernt Rognlien.

Er forkjølelsen på vei? En dose Ginseng kan gjøre underverker for immunforsvaret og holde deg frisk.

Les også: Slik overlever du mørketiden

Først publisert: 09.02.06
Sist redigert: 19.03.08