Få litt ekstra ut av jobben

Her er listen over rettigheter og frynsegoder som du slipper å skatte av.

Børsa må du nok kjøpe selv, men jakt- og fiskerettigheter regnes som velferdstiltak, og er et skattefritt gode. Foto: Colourbox.com
Børsa må du nok kjøpe selv, men jakt- og fiskerettigheter regnes som velferdstiltak, og er et skattefritt gode. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets lønnsoppgjør blir mest sannsynlig nokså magert for de fleste, men kanskje kan du be arbeidsgiveren din kompensere med andre goder. Overtidsmat, parkeringsplass og gaver når du fyller år er ikke uvanlige frynsegoder på en arbeidsplass, men hva mer kan du tyne ut av arbeidsgiveren din uten å betale skatt?

Her er noen forslag til hva du kan be om:

 • PC- briller: Du kan få dekket utgifter til skjermbriller av arbeidsgiver. En forskrift pålegger arbeidsgivere å dekke utgifter til skjermbriller for ansatte. En arbeidstaker skal også få tilbud om øyeundersøkelse og synsprøve før de starter en jobb som innebærer å sitte ved en skjerm, og om nødvendig med jevne mellomrom utover i arbeidsforholdet.
 • Klær: Hvis arbeidsgiver krever at du bruker bestemte klær på jobben, og du får arbeidsgiver til å betale dette, regnes det som et skattefritt gode.
 • Utdanning: Arbeidsgiver kan betale utdanningen for deg, og denne fordelen er skattefri for deg som arbeidstaker. Hvis du mottar lønn for å videreutdanne deg, er denne inntekten bare skattepliktig i den grad den overstiger kostnadene til utdanningen.
 • Mobil og bredbånd: Du kan disponere arbeidsgivers mobil til private samtaler og få alt dekket. Den første tusenlappen du ringer for er gratis og skattefri, og det overskytende medfører fordelsbeskatning, men bare maksimalt av 4.000 kroner. Hvis du også får dekket hjemmebredbånd, skatter du maksimalt av 6.000 kroner, altså 1.689 kroner i året.

  Hvor mye skal du skatte av mobilregningen? Prøv vår mobilskattkalkulator

 • Hjemme-PC:
  Bedriften betaler ingenting, og du får en pen besparelse. Fordelen er skattefri så lenge utplasseringen av PC-utstyr er begrunnet med at du trenger den i jobben. Arbeidsgiveren eier/leaser utstyret, og den ansatte må være yrkesaktiv i hele perioden hjemme-PC-ordningen varer. Hvor mye vil du spare? Regn ut med vår hjemme-PC-kalkulator
 • Barnehage/bedriftsbarnehage:
  - Knapt noen andre frynsegoder i jobben slår skattefri plass i bedriftsbarnehage. skriver Otto Risanger i Pengeboka.

  Betingelsen for at denne er skattefri, er at arbeidsgiveren driver barnehage for egen regning, eventuelt gjennom eierandel eller ved kapitalinnskudd disponerer reserverte plasser. Hvis du betaler mer enn makspris (2.250 kroner/mnd.) i ordinær barnehage, kan arbeidsgiveren dekke merbeløpet skattefritt for den ansatte.

 • Aviser og blader:
  Tilgang til aviser, blader og annet lesestoff på arbeidsplassen regnes ikke som skattepliktig fordel. Hvorfor ikke prøve å dytte noen av utgiftene til lesestoff over på arbeidsgiver?
 • Aksjer:
  Jobber du i et norsk aksjeselskap, kan du i løpet av ett år få kjøpe aksjer for 6.000 kroner som har en markedsverdi på 7.500 kroner, uten at det oppstår skatteplikt av rabatten. Dette gjelder også for pensjonerte arbeidstakere.
 • Bompengeavgift:
  Hvis du får arbeidsgiveren til å dekke bompengeavgift, er dette helt skattefritt hvis du bor og jobber utenfor bompengeringen, og det betales halv skatt hvsi du bare passerer én vei.
 • Røykeavvenningskurs:
  Arbeidsgiveren din har alt å tjene på at ansatte slutter å røyke, og hvis du får jobben til å betale røykeavvenningskurs, er dette et eksempel på hva de har lov til å tilby deg skattefritt.
 • Jakt- og fiskekort:
  Du slipper å betale skatt av velferdstiltak/-goder som er "rimelige". Rett til jakt eller fiske er et eksempel på et slikt tiltak og blir dermed skattefritt for deg.

Sjefen kan lese e-posten din!