Få kvantumsrabatt på boliglån

Jo dyrere bolig, jo bedre rente. Dette er den nye trenden blant bankene, som nå lager prissystemer som premierer kjøp av dyre boliger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Stadig flere banker gir sin laveste lånerente til folk som tar opp boliglån på to millioner kroner eller mer. Inntil nylig lå grensen for slike "rabatter" ved én million. Kunder som tok opp mindre enn dette i boliglån, måtte betale høyere rente enn den beste.

20 banker

I dag er det en tyve-talls banker som opererer med en ny beløpsgrense. Bankens beste boliglånsrente fås nå ved lån på to millioner eller mer - selv om sikkerheten er den samme som for et lån på halvparten av denne summen.Vil gi store lån

Tabellen viser bare nominelle renter. De effektive rentene ved to millioner lån finner du i vår nye prisliste over kakselån, hvis du trykker her.

- Vi ser en klar tendens til at boligene har blitt dyrere, og etterspørselen etter høyere boliglån har økt, forklarer informasjonssjef Bjørn Langli i Fokus Bank, som gir sine totalkunder 0,2 og 0,25 prosent rabatt ved store lån.

Renterabatter ved 80 prosent sikkerhet finner du hvis du trykker her.

DS: Men er ikke dette betenkelig i en tid da mange advarer husholdningene mot store låneopptak?

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- Nei, det er jeg ikke enig i. Vi vurderer jo sikkerheten for hvert enkelt lån, og for vårt vedkommende, er det jo dette som avgjør risikoen. Dessuten er dette kunder vi gjerne vil ha - med både god råd og god sikkerhet, sier Langli.

Ingen innvendinger

Kredittilsynet, som er blant dem som advarer husholdningene, velger ikke å ta opp denne ballen med bankene.

- Kredittilsynet har ikke synspunkter på bankenes detaljerte produktutforming og prising, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo til DinSide.

- Vårt hovedanliggende er at bankene gjør en grundig vurdering av evnen til å betjene lånet, slik at verken den som tar opp lånet eller banken selv får problemer med betjening og tilbakebetaling, heller ikke om rentenivået skulle bli en del høyere enn i dag.


- Vi er dessuten opptatt av sikkerheten, og anbefaler at bankene ikke gir lån som overstiger 80 prosent av boligens verdi, slik at både låntaker og banken selv har valgfrihet og sikkerhet også om boligprisene skulle synke noe ut fra dagens høye nivå, er tilsynets siste ord i saken.

Vil du se kakselånene? Trykk her og kom til vår nye prisliste!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!