Få jobb med hull i CV-en

- Så lenge du er ærlig, trenger du ikke å være redd for å selge deg selv, sier Posten.

<b>HULL:</b> Det er ingen tvil om at hull i CV-en gir deg en ekstra utfordring når du skal søke jobb.  Foto: COLOURBOX.COM
HULL: Det er ingen tvil om at hull i CV-en gir deg en ekstra utfordring når du skal søke jobb. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin nyttårstale fokuserte statsminister Erna Solberg blant annet på mennesker som sliter med å komme inn i arbeidslivet grunnet såkalte hull i CV-en.

- Det er ikke alltid så lett. Noen opplever at dører lukker seg når de har vært uten jobb en periode. De har fått et hull i CV'n. Det skaper dobbel belastning, sa Solberg.

Statsministeren oppfordret arbeidsgiverne til å ansette mennesker som har vært borte fra arbeidslivet en periode og gi dem ny start, og sa at de som har gjort det, rapporterer om bedre arbeidsmiljø, skriver Dagbladet.

Les også: Fikk #drømmejobben gjennom sosiale medier

Ærlighet varer lengst

Fravær fra arbeidslivet kan skyldes så mangt, deriblant sykdom, rus og arbeidsledighet. De kortere hullene er lettere å forklare, og skaper ikke nødvendigvis noen problemer for deg

- Det er helt vanlig at folk er borte et par måneder fra arbeidslivet, eksempelvis i forbindelse med jobbskifte. Men det er jo ikke disse hullene som skaper ekstra utfordring for arbeidssøkere, sier Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower til DinSide.

For at store og mange hull skaper problemer for deg som arbeidssøkende, er det ingen tvil om. Uansett lengde og antall på arbeidsoppholdene, er det viktig at du er ærlig og ikke forsøker å pynte på sannheten.

- Så lenge du er ærlig, trenger du ikke å være redd for å selge deg selv, sier Erik Roth, organisasjonsutviklingsdirektør i Posten.

GJØR RESEARCH: Har du hull i CV-en er det ekstra viktig at du gjør grundig research på bedriften, og viser hvordan du kan bidra, råder Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower. Foto: MANPOWER
GJØR RESEARCH: Har du hull i CV-en er det ekstra viktig at du gjør grundig research på bedriften, og viser hvordan du kan bidra, råder Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower. Foto: MANPOWER Vis mer


Ta kontakt

Manpower anbefaler dessuten jobbsøkere å ta personlig kontakt for å vise mer av seg selv, enn man klarer å få frem i CV.

- Det er lurt å supplere med personlig kontakt, enten på telefon eller ved personlig oppmøte. På alle Manpower-kontorer er det mulig å stikke innom for en uformell prat, sier Paulsen.

Les også: Bør man ha bilde på CV-en?

Fyll hullene

Posten forteller at man ikke nødvendigvis blir diskvalifisert eller nedprioritert om man har hull i CV-en. Med flere tusen ansettelser i året, fremholder Posten at det også er rom for mennesker som har stått utenfor arbeidslivet en periode.

- Vi blir også nysgjerrige på å forstå det hullet. I en intervjusituasjon må du kunne svare på hvorfor du har hull i CV-en. Jo flere og lengre hull, jo bedre forklaring må du ha. Et reflektert svar kan virke til din fordel i en søknadsprosess, sier Roth til DinSide.

Har du først havnet i en situasjon der du står utenfor arbeidslivet, råder Roth deg til å fylle hullene med annet innhold. Gå på kurs, jobb frivillig eller lignende. Det er viktig at man viser en vilje til, og interesse for å jobbe.

- Vi er jo på jakt etter folk som ønsker å jobbe. Klarer folk å formidle denne viljen, kombinert med relevante kvalifikasjoner i søknad og CV, har de gode muligheter, sier Roth.

Gjør skikkelig research

En jobbsøke-prosess er en konkurransesituasjon, der også mange med komplett CV blir valgt bort til fordel for mer kvalifiserte eller interessante kandidater.

Skal du nå gjennom nåløyet med en litt hullete CV, er det ekstra viktig at du gjør grundig research om arbeidsgiver før du sender avgårde søknaden.

Tenk gjennom hvordan din erfaring, både fra og utenfra arbeidslivet kan bidra til å løse bedriftens utfordringer.

- Fortell arbeidsgiver hvorfor du er spesielt motivert til å jobbe hos akkurat dem. Kombinerer du dette med eksempler på hva du kan bidra med, bedrer du sjansene dine, sier Paulsen.

Rekrutteringssvindel: Her lurer de håpefulle jobbsøkere

NAV har flere tiltak

Sliter du med å komme deg inn i arbeidslivet, er det også lurt å sjekke ut hvilke tiltak NAV kan tilby. NAV har har flere ulike arbeidsrettede tiltak som kan styrke dine muligheter for å få jobb.

Nyttige råd til deg som har hull i CV-en:

  • Vær ærlig om arbeidsoppholdene dine, og vis at perioder utenfor arbeidslivet også har gitt deg verdifull kompetanse.
  • Ta personlig kontakt med rekrutteringsansvarlig for å vise mer av den du er.
  • Gjør et grundig forarbeid og fortell hvorfor akkurat du kan bidra hos den aktuelle arbeidsgiver.
  • Fyll dagene med meningsfylt innhold i perioder hvor du står utenfor arbeidslivet.

Lykke til!

Flere DinSide-artikler om jobb finner du her