Få hjertet til å fikse seg selv

Trening over lengre tid kan hjelpe et dårlig hjerte til å reparere seg selv, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du et dårlig hjerte, betyr ikke det at du skal legge alt som heter fysisk trening på hylla. Tvert imot kan trening få hjertet til å reparere seg selv.

Det viser ny forskning som nylig ble presentert på et møte ved the European Society of Cardiology, den europeiske hjerteforeningen, melder Newsday.com.

I studien har Dr. Robert Hollriegel ved Universitetet i Leipzig i Tyskland fulgt 37 hjertepasienter. Han oppdaget at det var svært helsegunstig for dem å sykle en halvtime om dagen i tolv uker.

Fysisk aktivitet belaster nemlig hjertets arterier og muskler ved å sende ut ti ganger den normale blodmengden til de musklene som brukes. Stamceller blir også sendt ut for å avhjelpe stressituasjonen og kan dermed reparere ødelagte områder, ifølge Hollriegel.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

Godt av å trene
Etter hvert vil stamcellene hjelpe kroppen til å venne seg til stresset ved å bygge nye blodkar og forsterke musklene. Dette så Hollriegel også hos pasientgruppen som trente. Kontrollgruppen derimot, som ikke syklet, hadde ingen endringer i blodkarene eller musklene sine.

De fleste hjertepasienter er over 70 år, og en del av disse kan knapt bevege seg før de må ta en pause. Legene bak studien tror imidlertid at slike pasienter kan ha godt av litt lett trening.

Professor John Kjekshus ved Rikshospitalet kjenner også til at trening hjelper hjertepasienter generelt.

- Jeg anbefaler at de trener ved maksimal intensitet i korte perioder, og veksler mellom lavere intensitet i lengre perioder. Og da snakker jeg om dynamisk idrett som løping, sykling eller gåing tilpasset graden av hjertesvikt, og ikke styrketrening, sier professoren ved Hjertemedisinsk avdeling.

Treningstest kan forutsi hjertesykdom

Bra å presse seg selv
Ekspertene får ytterligere støtte av cand. scient i idrettsbiologi, Stian Kvinen.

- Man vil få et større og sterkere hjerte, man kan oppnå gunstige effekter som økt kapillarisering (flere blodårer rundt hver muskelcelle red.adm), økt slagvolum og sterkere vegger. Dette gjør at man kan spare hjertet for mye belastning samtidig som det blir sterkere og mer effektivt, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at man vil i tillegg dra med seg andre gunstige effekter i form av bedret kondisjon som gjør at man klarer hverdagen bedre.

Her er treningen som brenner fett

Trening over tid
Ifølge forskerne er det viktig å huske at det er regelmessig trening over tid som må til for å oppnå denne virkningen. Det vil ta litt tid før effektene inntrer, alt etter hvor hardt og hvor mye man trener. Og det er ingen grunn til å være redd, ifølge Kvinen.

- Eldre og hjertepasienter bør ikke være engstelige for å ta i, for det skal en hel del til før du ødelegger kroppen med trening. ”Use it or loose it” synes jeg er godt sagt - de kvaliteter og organer du bruker, vil forsterkes og de du ikke bruker vil forfalle, sier han.

De tyske ekspertene minner om at resultatene ikke gjelder pasienter med akutte hjerteproblemer.

Andre ekspeter mener for mye trening kan gi hjertefeil

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!