Få farlige slankeråd på nettet

Tviler du på slankerådene andre brukere gir deg på nettet? Det har du liten grunn til, ifølge en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det flommer over av tips og råd om slanking på internett, og gjennom en rekke internettforum kan også folk flest gi hverandre råd.

Dersom du alltid tar på deg de kritiske brillene når du leser disse rådene, kan du heretter slappe av litt.

Her er 20 enkle slanketips

Nå viser nemlig ny forskning at mye av informasjonen er riktig. Og dette gjelder spesielt hvis forumet er på en internettside med høy trafikk, melder Reuters Health.

- Det er ikke bare faglærte som kan gi gode slankeråd, men også de som deltar i nettforum, sier medforfatter Dr. Kevin O. Hwang ved University of Texas Medical School.

Det er ikke bare overvekt som kan behandles på internett

Mange gode tips
Åse Andersen Bradley, klinisk ernæringsfysiolog, er også positiv til nettforum.

- De fleste svar og råd man finner på nettforum, er ikke skrevet av fagpersoner. Jeg tror nettforum kan være positivt for mange med hensyn til å få støtte og tips fra personer som er i samme situasjon som en selv eller som har vært gjennom dette før, sier hun til Mozon.no.

Andersen Bradley legger til at slankeråd fra helsepersonell og nettforum kan utfylle hverandre. Men det er viktig at forum ikke erstatter rådgivning av kvalifisert helsepersonell, mener hun.

I en rapport som er publisert i tidsskriftet American Journal of Medicine, melder forfatterne at slanking er blant de mest søkte ordene på internett. Men det er først nå at eksperter har sett på om informasjonen som legges ut, er korrekt.

I en måned analyserte Hwang og hans kolleger innleggene på 18 slankeforum på internett. Av de 3,368 innleggene, dreide rundt åtte prosent seg om rene slankeråd.

Nettet brukes til andre ting også: 31.000.000.000 pornokroner på nett

Gal informasjon ble rettet opp
Totalt var det 654 svar på innleggene. 56 av disse innlegg (8.6 prosent) inneholdt feilaktig informasjon. Det var kun 43 innlegg (6.6 prosent) som inneholdt råd som ble karakterisert som direkte skadelige. Men mange av disse ble rettet opp igjen senere.

- Denne studien viser at man i de fleste tilfeller får riktig svar på spørsmål om slanking, men vi må ikke glemme at nesten 1 av 10 råd var feil. Selv om mange av disse ble rettet opp igjen, kan skaden allerede være skjedd, kommenterer Andersen Bradley.

De amerikanske forskerne observerte også at de gale opplysningene som oftest lå på forumsider med lav trafikk. Det var også en tendens at den gale informasjonen var medisinrelatert.

Blir du syk av slankekuren, eller er den sikker og effektiv? Les mer her:

Korrigerer hverandre
VGs vektklubb.no har det mest aktive forumet for overvektige i Norge. Redaksjonell leder Nina Schmidt følger med på hva som debatteres og kjenner seg igjen i funnene i studien.

- Fornuften og kunnskapen vinner alltid, og hvis noen er helt på viddene, blir de som regel korrigert. Dersom noen for eksempel skriver at de har tenkt å ta en kålrabikur i tre dager, kommer noen alltid og sier at det bare er dumt, at de bare vil miste mye vann og så gå opp igjen, forklarer Schmidt.

Siden forumet ble opprettet for to år siden, har det blitt postet mange hundre tusen innlegg.

- I likhet med andre seriøse aktører promoterer vi livsstilsomlegging og ikke slanking. Da tar folk også utgangspunkt i det, og det kan være med på å påvirke hva som skrives, tror Schmidt.

Les også: Hvilken vektklubb passer best for deg?

Slankeforum på internett

Stoler du på informasjonen du finner på slankeforum på internett? (Avsluttet)
Tja, jeg har fått en del tips, men jeg er alltid kritisk til det jeg leser.(65%) 82
Ja, jeg sverger til slike slankeråd, og har fått masse nyttige tips. Jeg stoler på det meste jeg leser.(17%) 22
Nei, slankeforum synes jeg er noe tull! Jeg leser heller bøker skrevet av fagfolk.(10%) 13
Nei, jeg stoler ikke på noe, men jeg legger ut en del informasjon om egne erfaringer.(7%) 9
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.