PASS PÅ: Det er høst, snart vinter, og fuktig mange steder i landet. Om skoen din skal tåle fukt, skal den tåle fukt. Og gjør den ikke det, kan du kreve penger fra skobutikken. Akkurat det å tråkke rett ut i vanndammer er dog ikke å anbefale uansett.  Foto: All Over Press
PASS PÅ: Det er høst, snart vinter, og fuktig mange steder i landet. Om skoen din skal tåle fukt, skal den tåle fukt. Og gjør den ikke det, kan du kreve penger fra skobutikken. Akkurat det å tråkke rett ut i vanndammer er dog ikke å anbefale uansett. Foto: All Over PressVis mer

Få erstatning om skoene lekker

Du trenger ikke betale for skomakeren selv, bare du er tidlig nok ute.

I Norge har vi et viktig juridisk prinsipp, som kan oppsummeres noe sånt som dette: Du skal få det du har grunn til å tro du skal få.

Dette gjelder alt fra biler til sko. Og selv om det er langt mer trolig at du bruker forbrukerrettighetene dine på bilen enn skoene dine, er det ingen grunn til å la butikkene slippe unna om skoene dine lekker i høst.

Butikken må nemlig ordne opp.

Om mobilen blir ødelagt fordi regnjakken ikke er tett, kan du få erstatning? Åjada!

Fikk prisavslag

I fjor sommer kjøpte en rogalending et par sko for 1.000 kroner. Når høsten satt inn, med regn og sludd, oppdaget mannen at skoene hans lakk. Hvert skritt han tok hørtes ut som å tråkke på en svamp.

Dette hadde han ikke forventet av såpass kostbare sko, og rogalendingen tok dem tilbake til butikken i Stavanger, for å reklamere. Butikken tilbød 500 kroner i erstatning, noe klageren ikke godtok.

DIN VENN: Om butikken ikke vil gi seg, kan det lønne seg å ha en skomakers betraktninger i bakhånd som dokumentasjon.  Foto: All Over Press
DIN VENN: Om butikken ikke vil gi seg, kan det lønne seg å ha en skomakers betraktninger i bakhånd som dokumentasjon. Foto: All Over Press Vis mer


Fra butikken og skoprodusenten fikk mannen beskjed om at de var for mye brukt til at han kunne ha krav på reklamasjon, men mannen nektet å gi seg. Saken gikk derfor videre til Forbrukerrådet, før den havnet i Forbrukertvistutvalget (FTU).

FTU sier i sitt vedtak at skobutikken må betale 350 kroner til den misfornøyde skokjøperen, noe som skal dekke reparasjon av skoene.

Du kan ha krav på reparasjon når mobilen er fuktskadet – selv om butikken ofte sier noe annet

Klag innen seks måneder

Mannen fikk altså et prisavslag, men ikke full pott. Egentlig ville rogalendingen heve kjøpet, og ha tilbake alle pengene fra skobutikken.

Avstemming

Har du noen gang klaget på et par sko? (Avsluttet)
Nei, aldri(46%) 346
Det har skjedd(41%) 309
Ja, mange ganger!(12%) 93
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Derfor fikk mannen noe i erstatning:

  • Forbrukerkjøpsloven sier at man skal få det man har grunn til å forvente fra et produkt. Det synes ikke FTU at mannen fikk. Rogalendingen hadde nemlig tatt skoene med til en skomaker, som sa at sålene ikke hadde den kvaliteten de vanligvis burde hatt, og at skoene derfor kunne ha en feil.

  • Skobutikken og -produsenten mener mannen har brukt skoene "unormalt" og "for mye", men har ikke dokumentert hvordan dette førte til problemet. FTU ser derfor bort fra dette, og mener lekkasjen ikke kan påstås å komme fra en brukerfeil.
Derfor fikk ikke mannen full erstatning:
  • For at du skal ha rett til å heve et kjøp, må det foreligge "en ikke uvesentlig mangel". FTU synes ikke kravet oppfylles, da skomakeren kan fikse skoene for 350 kroner.
  • FTU vet ikke sikkert om hevingskravet kom før seks måneder etter kjøpet. Om du legger frem krav før disse seks månedene har gått, vil det antas at feilen på produktet var tilstede da du kjøpte det.
Med andre ord: Skal du klage på våte sko i vinter, bør du gjøre det så fort som mulig, og gjerne med en skomakers betraktninger i bakhånd.

Les også: Derfor bør du klage innen seks måneder etter kjøpet (også kalt "presumsjonsregelen")