Få din egen livvakt

Trenger du livvakt, bør du velge vedkommende med omhu.


Livvakt for deg og meg

Ganske kult, vil nok noen mene: Å spankulere ned gaten med to svartkledde livvakter etter seg. Eller havne i slagsmål midt i byen, for så å bli kastet inn i en stor svart bil som tar deg i sikkerhet i 200 kilometer i timen.

Det kan høres tøft ut. Men for noen er det livets barske realitet å måtte betale for å føle seg sikker. Og kult, nei, det synes man nok ikke det er når man virkelig trenger hjelp.

For det er ikke bare kongelige og andre kjendiser som kan trenge livvakt - det kan faktisk skje for både deg og meg - og det er kanskje oss som må betale mest for hjelpen?

Gjør våpen livvakten bedre - eller verre? Foto: Per Ervland. Vis mer

Så mye koster en livvakt


Bærer våpen

Etter en sjekk hos politiet går det opp for oss at en del private sikkerhets- og livvaktbyråer har godkjenning fra politiet. Hvilket selvsagt betyr at andre ikke har det.

Vi tok en prat med ett av de byråene som er godkjent av politiet, som kom med noen ganske sterke påstander. (Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Protective kun er godkjent for livvakt/ledsagertjenester, og ikke kurs/opplæring. I tillegg er operatørene heller ikke nødvendigvis sertifiserte - noe politiet altså ikke krever for at selve selskapet skal være godkjent for livvakttjenester.)

- Denne bransjen er dessverre veldig preget av individer som gjerne vil opp og frem. Noen velger undergrunnsveien, og bærer våpen, selv om det ikke er lov. Mange av de som bærer våpen, har kanskje knapt nok brukt våpen før, og det er svært problematisk, sier sikkerhetsansvarlig og eier i Protective, Torben Lundberg, og legger til:

- Veldig mange jobber passivt, på den måten at de ikke lager forebyggende arbeid. De kartlegger ikke trusselen, men går gjerne i konfrontasjon med problemet. Jeg synes at dette er en veldig misforstått måte å jobbe på, og at det beste så absolutt er å forebygge problemet.

Hvordan er det mulig for byråer og enkeltstående livvakter å bære våpen, når ikke dette er tillatt. Gjør politiet noe med saken?

Livvakt med våpen

Er det akseptabelt at private livvakter bærer våpen? (Avsluttet)
Ja, det er sikkert nødvendig(59%) 612
Nei, det er alt for farlig(37%) 385
Vet ikke(4%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Jeg vet helt ærlig ikke om politiet gjør noe med saken, sier Torben Lundberg.

Hvordan skal privatpersoner som trenger hjelp vite hvor de skal henvende seg - for å være rimelig sikker på at de går til en seriøs partner?

- Jeg oppfordrer på det sterkeste til at de som trenger en livvakttjeneste tar kontakt med politiet, for å få vite hvem som har godkjenning, sier han.

Også daglig leder i Ronin Consulting, Kenneth Nielsen, er kjent med at noen bærer våpen.

- Det var et selskap som gikk ut med dette for en liten stund tilbake, men ellers kjenner jeg ikke konkret til flere. Det forundrer meg uansett ikke at dette er tilfellet i bransjen, sier Nielsen.

Hva er din holdning til at enkelte livvakter bærer våpen?

- Våpen er ikke tillatt for livvakter, og det er også helt feil fokus for en livvakt å bære våpen. Vår eneste oppgave er å beskytte og bringe VIP'en i sikkerhet - det er ikke tid til å slåss eller skyte, avslutter han.

Dette sier politiet om at livvakter bærer våpen

Drømmejobben?

Noen går kanskje med en drøm om å bli livvakt, men hva skal til?

- Det er veldig forskjellig fra selskap til selskap. Hos oss ansetter vi bare folk som har minimum to års profesjonell erfaring fra livvakttjenester i enten forsvaret eller politiet. Vi går ikke like mye opp i de fysiske kravene, som en del andre. Hos oss er det de psykiske kravene som teller mest, sier Lundberg.

Dere utdanner altså ikke selv livvakter?

- Nei, vårt fokus er utelukkende på oppdrag for personer som trenger beskyttelse. Men jeg vet om at blant annet selskapet Ronin Consulting og GBA (Global Bodyguard Academy), har kursvirksomhet, sier han, og avslutter med litt informasjon til skrekk og advarsel:

- Problemet er at noen byråer som tilbyr livvaktkurs, har så høy fokus på økonomisk inntjening at de ikke har noen form for sortering av deltakerne. Det kan bety at kriminelle og ikke-ønskede personer faktisk får en informasjon de ikke burde ha. Jeg har selv opplevd et eksempel der en ikke egnet person fikk kurs hos et byrå, og betalte nærmere 20.000 kroner for dette. Vedkommende var ikke sosialt rustet til å delta på kurs, og hadde i tillegg dysleksi. Likevel lot de ham ta kurset, og altså betale penger for det, avslutter Lundberg.

Torben Lundberg ønsker ikke å stå frem med opplysninger om hvilket byrå dette gjelder.


Ifølge Kenneth Nielsen i Ronin Consulting koster et kurs som løper over ti dager 15.500 kroner. For å komme på kurset må man ha gått vekterkurs, og i tillegg ha fått en klarering fra Politidirektoratet.

Eksterne lenker, politigodkjente livvakttjenester eller kursleverandører:
www.protective.no (IKKE KURS)
www.ronin.no
www.gba.as
www.optimal-sikkerhet.no
www.mandi.no

NB. Dette er ikke en utfyllende liste. Politimyndighetene klarte ikke å gi oss en konkret liste med godkjente selskaper før deadline.