Få butikker har innført den nye e-momsen

Forrige uke ble den nye e-momsen innført, men foreløpig er det bare 11 selskaper som lar deg betale den avgiften. Det betyr at du stort sette slipper å betale avgiften på 25 prosent.

Nå er det ikke bare fysiske varer du må betale merverdiavgift for. Den nye e-momsen skal sørge for at du må betale 25 prosent ekstra for elektroniske tjenester, også når du laster ned fra en utenlandsk nettbutikk. Foto: Kim Jansson
Nå er det ikke bare fysiske varer du må betale merverdiavgift for. Den nye e-momsen skal sørge for at du må betale 25 prosent ekstra for elektroniske tjenester, også når du laster ned fra en utenlandsk nettbutikk. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første juli i år ble den nye e-momsen innført i Norge. E-momsen innebærer at du må betale merverdiavgift på elektroniske tjenester kjøpt gjennom utenlandske butikker.

I praksis betyr det at dersom du kjøper og laster ned et musikkalbum eller en film fra en utenlandsk nettbutikk, skal du fra nå betale 25 prosent norsk moms.

Ikke sikkert du må betale likevel

Ifølge Finansdepartementet er det ikke kundene som har ansvaret for å betale inn den nye avgiften. Det er opp til selskapene selv å registrerer seg i det nye momsregisteret VOES Norway, slik at den nye avgiften kan kreves inn.

Ifølge Digi.no er det bare 11 utenlandske selskaper som er blitt registrert. For deg betyr det at det foreløpig er svært få utenlandske selskaper som krever at du betaler e-moms.

Og da har du intet ansvar for å betale den nye avgiften, bekrefter Skatteetaten.

Eva Karin Dahle Rabben i Skatteetaten. Foto: Skattedirektoratet
Eva Karin Dahle Rabben i Skatteetaten. Foto: Skattedirektoratet Vis mer


– Ansvaret for beregning og betaling av norsk merverdiavgift skal ligge hos tilbyderen av elektroniske tjenester. Regelendringen fører derfor ikke til ekstra arbeid for kjøpere av disse tjenestene, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben i Skatteetaten, til DinSide.

Hun kan ikke avsløre hvilke selskaper som er registret seg som e-momsregisteret.

– Vi går ikke ut med hvilke selskaper som har registrert seg, sier hun.

LES OGSÅ: Dette må du vite om netthandel

- Tetter igjen hull

Da forslaget til Statsbudsjett for 2011 ble lagt frem i fjor høst, kom regjeringen med ideen om å innføre e-moms på elektroniske tjenester fra utlandet.

– Vi tetter et hull i avgiftssystemet som over tid ville ha bidratt til å undergrave merverdiavgiftssystemet, sa finansminister Sigbjørn Johnsen.

Johnsen argumentere med at norske og utenlandske butikker skulle få operere under samme vilkår.

– Det bør betales merverdiavgift ved nedlasting av filmer og e-bøker mot betaling, uavhengig av om produktet kjøpes fra tilbyder etablert i Norge eller utlandet. Vi må ha like konkurransevilkår.

Den nye momsordningen er på ingen måte særnorsk. Ifølge Finansdepartementet er det mange land, blant annet EU-landene, som har innført en tilsvarende ordning for flere år siden.

Hva med 200-grensen?

De aller fleste varer kjøpt i utlandet er beskyttet av den mye omdiskuterte 200-kronersgrensen. Koster varen under 200 kroner når den ankommer landet, slipper du å betale moms.


Denne regelen gjelder likevel ikke når du kjøper varer som elektronisk kan lastes ned. Dorte Drange, informasjonskonsulent i Finansdepartementet, har tidligere uttalt at du bare skal slippe moms på fysiske varer som koster under 200-lappen.

– Varefritaket er begrunnet ut fra administrative hensyn knyttet til tollbehandling, samt hensynet til et enklere og mer brukervennlig system for privatpersoner, uttalte Drange da forslaget om e-moms ble lagt frem i fjor.

Upopulær ordning

Nye avgifter er sjelden populære, ei heller e-momsen. I fjor spurte vi DinSides lesere hva de synes om det nye momspåslaget, og lesernes tale var klar:

Ni av ti var negative til ny e-moms, mens bare åtte prosent svarte at de synes vilkårene bør være det samme for norske og utenlandske nettbutikker. De resterende to prosentene svarte at de ikke hadde gjort opp noen mening om ordningen.

LES MER OM E-MOMS:
Moms på all nedlasting
Slik blir den nye e-momsen