Det er tusenlapper å spare på de billigste boliglånene fra norske arbeidsgivere og organisasjoner.
Det er tusenlapper å spare på de billigste boliglånene fra norske arbeidsgivere og organisasjoner.Vis mer

Få billigere boliglån

Flere hundre tusen nordmenn har tilgang til rimeligere boliglån gjennom organisasjoner og arbeidsgivere.

Du vet det kanskje ikke, men gjennom arbeidsgivere, pensjonskasser og andre organisasjoner kan du kan få boliglån til lavere rente enn du får i banken. I noen tilfeller mye lavere rente.

Egne midler og bankavtaler

Det er helst i store bedrifter og organisasjoner ansatte får tilbud om rimelige lån. En del bedrifter låner ansatte egne midler eller penger fra pensjonskasser. Andre bedrifter har gjort avtaler med banker om lavere rente til ansatte. I vår 2211 TARGET="_top">oversikt kan du se rentetilbud og betingelser og finne ut hvor du helst skulle jobbet nå.

Både Norges Bank, NHO og Sparebanken NOR gir sine ansatte svært billige lån. Norges Bank faktisk så billig at de ansatte må skatte av fordelen fordi renten er under skatteetatens vedtatte normrente som i år er på 5 prosent. Jobber du i disse organisasjonene er du ganske sløv dersom du ikke tar opp boliglån hos arbeidsgiver.

Men husk at de fleste som låner hos arbeidsgiver ikke oppnår slike voldsomme fordeler. Har bedriften en firmaavtale med en bank, kan du regne med avslag på rentesatsen i leiet 0,25 til 0,5 prosent. Da bør du først passe på å sondere det åpne lånemarkedet. De fleste firmaavtaler inngås nemlig med de store bankene, og disse er som regel ikke kjent for å ligge øverst på rentebarometrene når det gjelder å tilby billige lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du medlem?

Et annet alternativ er organisasjoner. For eksempel er flere hundre tusen nordmenn enten medlemmer av Statens Pensjonskasse eller KLP gjennom sine statlige, fylkeskommunale eller kommunale stillinger. Statens Pensjonskasse er på linje med de beste bedriftene. Men lånetilbudet er populært blant de 450.000 medlemmene, og behandlingstiden er lang. I tillegg er maksimalt lånebeløp relativt lavt. KLP har omkring 500.000 medlemmer og kan tilby noe som ser ut som en relativt ordinær rente. Men når du tar med at renten inkluderer gjeldsforsikring blir bildet noe annerledes for mange. En gjeldsforsikring koster fort mange tusenlapper i året.

Også de fleste fagorganisasjoner har avtaler med forskjellige banker som kan gi noe lavere rente enn listepris. Kan du ikke skaffe deg lavere rente gjennom ansettelsesforhold eller arbeidstakerorganisasjoner, hevder Norsk Familieøkonomi (åpent for alle) at de kan gi deg tilbud om gode rentebetingelser.

2212 TARGET="_top">Her kan du finne oversikt over tilbud og betingelser knyttet til medlemsskap i flere forskjellige organisasjoner.

Rabatt betyr ikke billigst

Hos de arbeidsgivere og organisasjoner vi har undersøkt, kan flere tilby rentebetingelser som er langt bedre enn hva du i dag kan få i det åpne lånemarkedet. Men det er også flere som kun ligger på et marginalt lavere rentenivå. Er dette tilfellet er det to forhold du må kikke nærmere på før du bestemmer deg:

Først må du huske at hos de arbeidsgivere som selv låner ut midler, vil renten som regel fluktuere tregere enn hos bankene. Det vil si at når renten i pengemarkedet går opp, får du nyte godt av et etterslep som gir deg lavere rente. Men til gjengjeld taper du når pengemarkedsrenten synker, mens din rente holder seg høy lenger enn markedet.

For det andre bør du ikke la deg blinde av ordet rabatt. Selv om du får avslag på bankens rentesatser, er det ikke gitt at du skal benytte deg av muligheten. De beste bankene på DinSides boliglånsoversikt tilbyr lån innenfor 60 prosent av takst til 8,25 prosent rente. Det vil si at flere av arbeidsgiverne og organisasjonene har dårligere avtaler per i dag. Undersøk derfor markedet nøye før du går inn i låneavtaler uansett om du får rabatt eller ei.