Få bedre selvtillit

Altfor mange mangler god selvtillit. Her kan du lære hvordan den kan bli bedre.

Alle sliter med litt dårlig selvtillit i blant. Kanskje vil ikke håret være akkurat sånn som du vil, kanskje er du litt blekere i den nye genseren enn antatt og kanskje har du lagt på deg litt for mye før jul. Ikke la det påvirke deg!

Her får du noen tips for bedre selvtillit - både om du sliter med det akkurat i dag eller om du generelt føler dårlig om deg selv.

- Ikke sammenlign deg med andre. Du er unik og kan ikke bli en annen. Og uansett hvor perfekt naboen virker, så har vedkommende sitt og stri med uansett.

- Gi deg selv ros når du gjør noe bra eller når du prøver noe nytt.

- Vær positiv til deg selv. Da vil du også tro på det etter hvert. Se deg gjerne i speilet mens du forteller positive ting til deg selv. Synes du det er pinlig å prate til deg selv i speilet, har du lov til å tenke det i stedet.

- Ta sjanser, selv om du er nervøs på forhånd. Klarer du det tross nervøsiteten, vil selvtilliten stige mange hakk oppover.

- Ikke kritiser deg selv. Gjør du en feil kan du heller prøve å le av det eller lære hva du bør gjøre neste gang. Og husk at alle gjør feil en gang i blant.

- Trekk frem dine positive egenskaper og talenter. Gjør ting du er flink til og unngå ting du er dårlig på. Er du for eksempel lite flink til å synge, bør du ikke melde deg på Idol-audition.

- Skriv ned komplimenter du får. Ha gjerne en liten bok hvor du siterer hva folk har sagt. Noter også komplimenter du mottar på mail eller SMS.

- Sett oppnåelige mål.

- Husk at selv om du føler deg dårlig i noe, er det ikke sikkert andre gjør det.

- Gjør forandringer. Er det jobben din som gjør selvtilliten dårlig? Slutt så fort som mulig. Er det en venn som får selvtilliten til å synke? Bli kvitt denne vennen.

- Skriv en liste over ting du er flink til. Prøv å gjøre alle disse tingene minst en gang i måneden. Heng den gjerne opp, så du ser den før du drar hjemmefra hver morgen.

 

Mozon, 31.12.2005