Få barn – og høyere IQ

Å få barn kan gjøre kvinner mer intelligente og hindre demens når de bli eldre, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tester på rotter som har født og oppdratt avkom mer enn to ganger viser at mødrene gjør det betydelig bedre på hukommelsestester enn rotter som aldri har fått avkom.

Hjernene til mamma-rotter viser også forandringer som kan tyde på at de har større motstandskraft mot demens-sykdommer, som for eksempel Alzheimers.

Psykologiprofessor Craig Kinsley ved universitetet i Richmond tror disse resultatene vil la seg oversette til mennesker.

Beskytter hjernen
Forskningen viser at hormonene som blir skilt ut ved graviditet, blant annet østrogen, har en beskyttende effekt på hjernen.

- Det er rotte-tall, men mennesker er pattedyr på samme måte som disse dyrene er pattedyr, sa han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

- De også blir gravide og går gjennom hormonelle forandringer.

Kinsley håper andre forskere tar opp tråden og undersøker om kvinner som får barn også beskyttes mot aldersrelaterte sykdommer.

Kinsleys forskergruppe testet rotter som aldri hadde fått avkom, hadde fått ett avkom, eller hadde fått to eller flere avkom. Rottene var inntil to år gamle - noe som tilsvarer et sted mellom 70 og 80 menneskeår.

Labyrint-tester
Rottene ble gitt to tester, som besto av å finne mat innenfor og utenfor en labyrint. De ble testet flere ganger i løpet av to år.

Rotter som hadde født to eller flere ganger lærte seg lettere labyrinten enn de rottene som aldri hadde fått avkom.

Etter testene drepte forskerne rottene og undersøkte hjernene - og de så spesielt nøye på den delen av hjernen som er forbundet med hukommelse og evnen til å lære.

Rottene som hadde vært gravide flere ganger hadde lavere nivåer av et protein som vanligvis blir forbundet med utviklingen av Alzheimers.

Effektive mødre
Forskerne må gjøre flere tester før de er sikre, men tror effekten av graviditet på hjernen er sterkere hos mennesker, som bruker mye mer tid og innsats på å oppdra barn.

Kinsley sa at han ble interessert i området da hans kone fikk et barn i løpet av en veldig slitsom periode, da han startet i en ny jobb og familien flyttet til et nytt hus.

- Da jeg så hvor mye mer effektiv hun ble i denne perioden kom jeg til å tenke på sammenhengen mellom morsrollen og mødres effektiviteten.

- Naturen ser ut til å gi mødre ekstra energi for å hjelpe dem til å ta seg av barnet.

Mozon.no, 11.11.2002

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!