Eviggrønne epler

Uttrykket eviggrønn får ny betydning, når det duggfriske eplet som ligger på fruktfatet ditt beholder sin plettfrie farge, uten å vise den minste antydning til råte. Men kanskje eplet ikke er så duggfriskt likevel? En behandlingsmetode med gass holder eplene like hele i opptil ett år.

Eviggrønne epler

  1. Holdbarhetsmetoden


Et eple om dagen...

I Norge har vi en stor tradisjon for å spise epler, og eplet har en sterk posisjon hos den norske forbruker. Epler er rike på C-vitaminer, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber. - Vi bør øke forbruket av epler i Norge, helst til det dobbelte, sier Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker, til DinSide.

Med en behandlingsmetode som heter Smartfresh, kan holdbarheten av et eple bevares i opptil ett år. Metoden går ut på å behandle frukten med en gass kalt 1-MCP og er godkjent av EU.

NTB melder at ICA Sverige selger slike epler, ifølge Göteborgs-Posten, uten at man vet nøyaktig hvilke epler det dreier seg om. I Sverige er eplene nemlig ikke merket, og forbrukerne har dermed ingen mulighet til å vite om eplene er behandlet med gass eller ikke.

Foto: Miguel Ugalde. Foto: miguel ugalde/ugaldew
Foto: Miguel Ugalde. Foto: miguel ugalde/ugaldew Vis mer


Kommer til Norge?

Gassbehandlede epler er foreløpig ikke tillatt i Norge, men Johannes Værdal, rådgiver i Mattilsynet, sier til DinSide at siden metoden er godkjent av EU, så kommer den nok til Norge etterhvert - avhengig av importørene. Norske forbrukere er nemlig svært skeptiske til all tilleggsbehandling av mat.

- All mat som er behandlet må merkes, sier Værdal. - Pakkedatoen står ikke på, men det gjør en eventuell behandlingsmetode. Slik kan forbrukerne selv se om eplet er behandlet eller ikke.

- For øyeblikket har vi tilgang til norske og andre europeiske epler, sier Niklas Waren, kvalitetssjef i Ica Sverige og Norge, til DinSide. - Når sesongen tar slutt, er det epler behandlet med Smartfresh som har best kvalitet, forklarer han. - Litt senere på året vil det altså være aktuelt med disse eplene.


Ikke færre vitaminer

På spørsmål om ikke gassbehandlede epler mister mye av næringsstoffene, svarer Waren at all frukt gradvis mister næringsstoffer under lagring. Dessuten er det mer sannsynlig at Smartfresh-eplene blir lagret i omtrent seks måneder, ikke et helt år. Det er heller ikke uvanlig å lagre konvensjonelle epler i flere måneder heller.

Værdal kjenner ikke selv til metoden, som går ut på å drepe organismene som angriper eplet, men regner med at den skal være sikker, i og med at den er godkjent av EU. Gassingen av eplene minsker ikke risikoen for matforgiftning. - De sykdommene som går på frukt, er ikke farlige for mennesker, sier Værdal.

Europeiske produsenter er ikke storfornøyde med å få konkurranse av epler med forlenget holdbarhet, fra andre verdensdeler, når det allerede er en overproduksjon av epler i Europa, ifølge Food & Drink Europe.

Skeptiske forbrukere

- Folk er som regel skeptiske til behandling av mat, fordi de ikke vet nok om det og fordi de er forsiktige. For eksempel er strålebehandling av krydder, for å drepe bakterier, lov i Norge, men ikke praktisert. Forbrukerne er skeptiske, og forbinder ordet stråling med radioaktiv stråling. Nå ble krydderet frikjent for E.coli (da flere norske barn ble smittet av denne bakterien i april, red.anm.), men E.coli er en typisk smittebakterie som kunne blitt drept med stråling.

Melk og meieriprodukter er pasteurisert for å uskadeliggjøre farlige bakterier, og forhindre faren for matforgiftning. Denne metoden ble oppfunnet allerede på 1900-tallet. Det er ikke lett å si om vi hadde vært skeptiske til denne typen behandling av mat, om den hadde kommet i dag.

Kilder: Food & Drink Europe, Göteborgs-Posten, NTB, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Svenska Dagbladet.