Eventyrprinsesser gir barn dårlig selvbilde

Det er ikke bare popstjerner som ødelegger selvbildet vårt. Nå anklager forskere også eventyrfigurene for å fokusere for mye på utseendet.

Med brystfagre popprinsesser og vakre skuespillere virker de klassiske eventyrene til sammenligning ufarlige for barn, men det er ikke alle enige i.Forfatterne av en ny rapport advarer om at mange eventyr burde leses med en viss forsiktighet.

Skjønnhet er problemet
- Eventyr som leses av millioner av barn sier at det lønner seg å være vakker, sier Liz Grauerholz, sosiolog ved Purdue University, til MSNBC.com.

Sammen med Lori Baker-Sperry, professor i kvinnestudier ved Western Illinois University, har hun funnet ut hvordan skjønnhet er beskrevet i klassiske eventyr av brødrene Grimm.

- Det er viktig å forstå budskapene barna våre får om tradisjonelle kjønnsroller, spesielt i en tid da kvinner er oppmuntret til å være selvstendige, og heller satse på hjerne enn skjønnhet, sier Grauerholz.

Unge, vakre prinsesser som Askepott, Snøhvit og Tornerose, preger eventyrene. Forskernes analyser viser at 94 prosent av brødrene Grimms eventyr annerkjenner utseende, da spesielt for kvinner.

De eventyrene som er mest populære, er de som i størst grad anerkjenner kvinnelig skjønnhet. I følge studien er Askepott det eventyret som forekommer i flest bøker og filmer, i tillegg til at det inneholder det høyeste nummeret av kommentarer om skjønnhet.

- Eventyrene forsterker budskapet til barn om at skjønnhet er en viktig ressurs kvinner bør oppnå og ta vare på, sier Baker-Sperry.

Jack Zipes, tysk professor ved University of Minnesota, mener at Grimm-brødrene med skjønnhet også mener indre skjønnhet. Han påpeker at Grimms eventyr stiller viktige spørsmål om søskenrivalisering, forlatte barn og sosial klassekamp, som er relevant også i dag. Som eksempel legger han frem Hans og Grete, som blir forlatt av faren og stemoren.

Baker-Sperry er ikke uenig i at eventyr fremdeles er relevant. Foreldre trenger ikke slutte å fortelle eventyr, men de må være mer oppmerksomme på å få barna til å tenke selv.

Kilde: msnbc.msn.com

 

Mozon.no, 13.09.2004